Doplňte si dávku vitamínov hráškom
Doprajte si každý deň zo dve šálky týchto sladkých zelených bobuliek, takmer celú odporúčanú dennú dávku mnohých vitamínov a minerálov máte vybavenú.
Táto pochúťka totiž obsahuje množstvo mangánu a vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.
Tiež sa v ňom nájde veľké množstvo vlákniny, obsahuje minimálne množstvo tuku a žiaden cholesterol, ale aj omega-3 mastné kyseliny vo forme kyseliny alfa-linolénovej a kyselinu listovú.
Hrach je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Výskum mexických vedcov pritom naznačuje, že tento polyfenol môže pomôcť pri prevencii rakoviny žalúdka. Fytonutrienty majú zas vo všeobecnosti antioxidačné a protizápalové účinky. Zásluhou vlákniny, rovnako ako väčšina zeleniny, vás zasýti bez toho, aby ste priberali.
Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy
Ak máte problémy s vysokou hladinou krvného cukru, hrášok vám rovnako ako ďalšie strukoviny dokáže vďaka vláknine a bielkovinám pomôcť. Tieto dve látky totiž postarajú o to, aby ste pomalšie trávili a aby sa cukry do vášho tela dostávali postupne. Takto nenastávajú priveľké zmeny v hladine cukru v krvi.
Čerstvý hrach je samozrejme dostupný len krátky čas, ale po celý rok si ho môžete kúpiť v mrazenej alebo konzervovanej podobe. V tomto prípade je voľba jasná - uprednostnite mrazený hrášok, ktorý si lepšie zachová svoju prirodzenú farbu i chuť a obsahuje omnoho menej konzervačných látok a soli. Ak chcete mať zo živín obsiahnutých v hrášku úžitok, mali by ste jeho mrazenú verziu konzumovať maximálne rok od zabalenia.
ZAUJÍMAVÉ FAKTY O HRÁŠKU:
- Jedna bobuľka váži 0,1 až 0,36 gramu
- Prvý hrach sa zrejme našiel okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu
- Hrášok konzumujeme zväčša nezrelý, keď totiž dozreje, je žltý
- V Číne sa listy hrášku považujú za delikatesu
- Len päť percent hrášku sa dostane na pulty predajní čerstvých, zvyšok sa predáva zväčša mrazený alebo konzervovaný
- Porcia hrášku obsahujúca 100 kilokalórií, teda asi trištvrte šálky, má v sebe viac bielkovín ako jedno vajce alebo lyžica arašidového masla
- V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti
Myslite na svoje zdravie na Facebooku!
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia
Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.
Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?
Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji
Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?
Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák
Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.
Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu
Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.