• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Doplňte si dávku vitamínov hráškom

  • 16:20 19.05.2013
  • BRATISLAVA
Doplňte si dávku vitamínov hráškom

Doprajte si každý deň zo dve šálky týchto sladkých zelených bobuliek, takmer celú odporúčanú dennú dávku mnohých vitamínov a minerálov máte vybavenú.

Táto pochúťka totiž obsahuje množstvo mangánu a vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.

Tiež sa v ňom nájde veľké množstvo vlákniny, obsahuje minimálne množstvo tuku a žiaden cholesterol, ale aj omega-3 mastné kyseliny vo forme kyseliny alfa-linolénovej a kyselinu listovú.

Hrach je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Výskum mexických vedcov pritom naznačuje, že tento polyfenol môže pomôcť pri prevencii rakoviny žalúdka. Fytonutrienty majú zas vo všeobecnosti antioxidačné a protizápalové účinky. Zásluhou vlákniny, rovnako ako väčšina zeleniny, vás zasýti bez toho, aby ste priberali.

Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy

Ak máte problémy s vysokou hladinou krvného cukru, hrášok vám rovnako ako ďalšie strukoviny dokáže vďaka vláknine a bielkovinám pomôcť. Tieto dve látky totiž postarajú o to, aby ste pomalšie trávili a aby sa cukry do vášho tela dostávali postupne. Takto nenastávajú priveľké zmeny v hladine cukru v krvi.

Čerstvý hrach je samozrejme dostupný len krátky čas, ale po celý rok si ho môžete kúpiť v mrazenej alebo konzervovanej podobe. V tomto prípade je voľba jasná - uprednostnite mrazený hrášok, ktorý si lepšie zachová svoju prirodzenú farbu i chuť a obsahuje omnoho menej konzervačných látok a soli. Ak chcete mať zo živín obsiahnutých v hrášku úžitok, mali by ste jeho mrazenú verziu konzumovať maximálne rok od zabalenia.

ZAUJÍMAVÉ FAKTY O HRÁŠKU:

  • Jedna bobuľka váži 0,1 až 0,36 gramu
  • Prvý hrach sa zrejme našiel okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu
  • Hrášok konzumujeme zväčša nezrelý, keď totiž dozreje, je žltý
  • V Číne sa listy hrášku považujú za delikatesu
  • Len päť percent hrášku sa dostane na pulty predajní čerstvých, zvyšok sa predáva zväčša mrazený alebo konzervovaný
  • Porcia hrášku obsahujúca 100 kilokalórií, teda asi trištvrte šálky, má v sebe viac bielkovín ako jedno vajce alebo lyžica arašidového masla
  • V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Zdroj: WEBNOVINY, webmd.com, whfoods.com, telegraph.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.