• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

Tajomstvo dokonalej kávy odhalené!

  • 10:37 05.06.2014
  • LONDÝN
Tajomstvo dokonalej kávy odhalené!

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath dospeli k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje.

Britskí chemici údajne odhalili tajomstvo dokonalej šálky kávy, ktorým je podľa ich zistení primerane tvrdá tečúca voda z kohútika, oznámila dnes televízia ITV. 

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath skúmali vplyv rôzneho zloženia vody na chuť kávy za pomoci moderných metód výpočtovej chémie. Dospeli pritom k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje. 

Proces rozpúšťania, "extrakcie" kávy podľa nich priaznivo ovplyvňuje prítomnosť iónov horčíka (magnézia) vo vode. Negatívny vplyv má naopak vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanov, rovnako ako voda bohatá na sodík, ktorú produkujú rôzne zmäkčovače. 

Podľa chemika Christophera Hendona káva obsahuje stovky chemikálií, ich presné zloženie závisí od druhu zŕn a spôsobe ich praženia. Výslednú chuť nápoja ale ovplyvňuje najmä to, do akej miery sa tieto chemikálie rozpustia vo vode.

"Zistili sme, že zloženie vody zohráva kľúčovú úlohu v tom, aký podiel cukrov, škrobov, zásad a kyselín sa extrahuje z určitého množstva pražených zŕn," uviedol chemik Christopher Hendon z University of Bath. Ďalšími faktormi sú spôsob mletia, teplota, tlak a doba varenia kávy. 

Zo záverov štúdie, publikovanej v odbornom časopise Journal of Agricultural Food Chemistry, vyplýva, že na chuť kávy má pozitívny účinok špecifická tvrdosť vody s vysokou úrovňou horčíkových iónov a s nízkym obsahom hydrogénuhličitanov. 

"Neexistuje dokonalé zloženie vody ... Voda bohatá na magnézium je ale lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od (horčíkových) iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov," uviedol Hendon. 

K účasti na praktickej fáze projektu prizval Hendon aj svojho priateľa, spolumajiteľa kaviarne v Bathe Maxwella Colonna-Dashwooda, úspešného účastníka britských i medzinárodných súťaží v príprave kávy.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

Superpočítač varuje pred trojitým úderom: Toto sa stane s ľudstvom

21:33 05.05.2024Veda

Vedci pomocou superpočítača predpovedali vývoj života na planéte Zem.

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

Pacientom trpiacim Alzheimerom a záchvatmi môže pomôcť rapamycín

17:21 02.05.2024Veda

Postup Alzheimerovej choroby u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou a záchvatmi môže pomôcť spomaliť rapamycín, liek pôvodne určený na potlačenie imunity u pacientov po transplantácii orgánov.

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

Vedci testovali krv pacientov, ktorí prekonali covid. Toto sa zistilo mesiace po ochorení

19:34 29.04.2024Veda

Ochorenie Covid-19 so sebou neraz prináša aj dlhodobé následky. Čo sa však deje s krvou pacientov niekoľko mesiacov po vyliečení?

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.