• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Slovensko stála olympijská kandidatúra skoro 60-tisíc eur

  • 18:27 27.05.2014
  • ŽILINA
Slovensko stála olympijská kandidatúra skoro 60-tisíc eur

Podľa Petra Kubicu z Úradu Žilinského samosprávneho kraja si peniaze zo štátnej kasy vyžiadalo fungovanie záujmového združenia, dopravná štúdia a prieskum verejnej mienky.

Príprava spoločnej poľsko-slovenskej olympijskej kandidatúry ZOH Krakov 2022 stála Slovensko približne 58-tisíc eur.

Podľa Petra Kubicu z Úradu Žilinského samosprávneho kraja, na ktorého území sa mali organizovať olympijské súťaže v alpskom lyžovaní, išlo o náklady na založenie a fungovanie záujmového združenia Slovenský prípravný výbor ZOH Krakov 2022 ako aj na dopravnú štúdiu či prieskum verejnej mienky. Celú sumu dotoval prípravnému výboru štát, z krajského rozpočtu nešlo ani euro.

Investície do výstavby cestnej infraštruktúry nebudú ohrozené

Podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja a zároveň šéfa Slovenského prípravného výboru ZOH Krakov 2022 Juraja Blanára rozbehnuté investície do výstavby cestnej infraštruktúry nebudú stiahnutím olympijskej kandidatúry ohrozené.

Súvisiace:

Olympiáda na Slovensku nebude, Krakov stiahol kandidatúru

Olympijskú kandidatúru má posúdiť generálna prokuratúra

"Z hľadiska infraštruktúry má Slovenská republika naplánované do roku 2022 postupnú výstavbu tých diaľnic a rýchlostných ciest, aby to postačovalo na usporiadanie jednej šestnástiny olympijských hier, ktorá sa mala uskutočniť v lyžiarskom stredisku Jasná. Či už je to vybudovanie rýchlostnej cesty R3 v určitých úsekoch alebo dobudovanie diaľnice D1 s prepojením až na Ivachnovú, to všetko dnes beží, takže z tohto pohľadu to nemá žiaden dopad na pokračovanie výstavby infraštruktúry," povedal Blanár.

Ohrozená však je rekonštrukcia areálu Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, ktorý mal byť olympijskou dedinou. " Bola to jedna z najväčších plánovaných investícií. Dnes už azda môžeme skonštatovať, že rekonštrukcia akadémie sa bude musieť uberať iným smerom a rezort ministerstva obrany bude musieť nájsť iné zdroje na túto rekonštrukciu," dodal Blanár.

Podľa šéfa prípravného výboru výsledok referenda treba rešpektovať

"Výsledok referenda v meste Krakov jasnou rečou potvrdil, že obyvatelia, to znamená 70 percent tých, čo sa v nedeľu zúčastnili na platnom referende, odmietli kandidatúru Krakova, čo je v tomto prípade rozhodujúce. Je potrebné zdôrazniť, že kandidatúru podávajú mestá a nie štáty Poľsko alebo Slovensko, čiže tá hlavná ťarcha je na meste. Ak voliči odmietli túto kandidatúru, tak je to potrebné rešpektovať," povedal Blanár s tým, že v pondelok oficiálnym listom kontaktoval predsedníčku prípravného výboru poľskej strany a zároveň viceprimátorku Krakova Magdalenu Srokovú a požiadal ju o oficiálne stanovisko poľskej strany.

Slovenský prípravný výbor ZOH Krakov 2022 je záujmovým združením právnických osôb zastúpených Žilinským samosprávnym krajom, Slovenským olympijským výborom, mestom Liptovský Mikuláš a obcou Demänovská dolina.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Maroš Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný

Maroš Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ spravodlivo potrestaný

DNES - 16:29Domáce

Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Zábojník: Ak išlo o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte

Zábojník: Ak išlo o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte

DNES - 16:27Domáce

Ak išlo po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte alebo o teroristickom útoku.

Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie

Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie

DNES - 16:16Domáce

Streľba na premiéra Robert Fica (Smer-SD) ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie.

Igor Matovič praje premiérovi skoré uzdravenie

Igor Matovič praje premiérovi skoré uzdravenie

DNES - 15:58Domáce

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič želá premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) skoré uzdravenie.

Útok na premiéra Roberta Fica odsúdili viacerí ministri

Útok na premiéra Roberta Fica odsúdili viacerí ministri

DNES - 15:52Domáce

Stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej odsúdili viacerí ministri.