• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 1.6.2024Meniny má Žaneta
14°Bratislava

Moskvu poburuje NATO pri hraniciach, vyhrážajú sa odvetou

  • 12:44 23.05.2014
  • MOSKVA
Moskvu poburuje NATO pri hraniciach, vyhrážajú sa odvetou

Rusko stiahne všetkých svojich vojakov nasadených v regiónoch hraničiacich s Ukrajinou "v priebehu niekoľkých dní".


V piatok to povedal námestník ministra obrany Anatolij Antonov. Pokiaľ sa tak stane, mohol by tento krok uvoľniť napätie pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami na Ukrajine, ktoré sa uskutočnia v nedeľu.

Severoatlantická aliancia odhaduje počet vojakov rozmiestnených pozdĺž ukrajinskej hranice na 40-tisíc. Aliancia pripustila "určité pohyby" v oblasti, doteraz však výraznejšie zmeny podľa vlastných údajov nezaznamenala. "Uvidia ich - na 100 percent. Nezanecháme za sebou nič," povedal v tejto súvislosti Antonov pre agentúru Reuters.

Ruskí vojaci začali opúšťať hraničné oblasti

Podľa jeho slov už Belgorodskú, Brjanskú a Rostovskú oblasť opustilo 20 transportných lietadiel a 20 vlakov s vojakmi a vojenským vybavením. Dokončenie odsunu predpokladá Antonov "v priebehu niekoľkých dní".

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ruský odsun je považovaný za súčasť snahy uvoľniť napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti s dianím na Ukrajine a vyhnúť sa uvaleniu ďalších sankcií voči Moskve.

Kremeľ už v pondelok oznámil, že prezident Vladimir Putin prikázal stiahnutie vojakov zapojených do údajných cvičení. Severoatlantická aliancia a Spojené štáty však reagovali, že žiadne náznaky sťahovania ruských vojakov nevidia.

Moskva si praje voči zvýšenej aktivite NATO odvetu

Vysokopostavený ruský generál v piatok povedal, že Moskva bude odpovedať na zvýšenú aktivitu NATO pri svojich hraniciach. Vyjadril sa tak v čase eskalácie napätia so západnou alianciou pre situáciu na Ukrajine.

Od ruskej anexie Krymu NATO podniklo opatrenia na upokojenie nervozity svojich východných členov. Do regiónu dočasne nasadilo lode a lietadlá a uskutočnilo tam vojenské cvičenia.

Odporúčame aj:

V Donecku sa stále bojuje, počet mŕtvych sa zvyšuje

Doneck zažil ďalší krvavý stret, zahynulo najmenej osem ľudí

Kyjev má dôkazy, že Rusko sa snaží zmariť voľby na Ukrajine

Lukašenko sa Putina nebojí, je pripravený s ním bojovať

Ruské vojská sú v pohybe, zbrane z hraníc odvážajú vlakmi


"Intenzita ako aj operačná a bojová pohotovosť vojakov aliancie sa pri ruských hraniciach zvyšuje. Za týchto okolností musíme podniknúť odvetné opatrenia," uviedol Valerij Gerasimov, šéf generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

Konkrétne zmienil aktivity Severoatlantickej aliancie v pobaltských štátoch, Poľsku, Rumunsku ako aj vojenskú prítomnosť bloku v Baltickom, Stredozemnom a Čiernom mori.

Rusko už dlhodobo znepokojuje expanzia 28-člennej Severoatlantickej aliancie vo východnej Európe, pričom prezident Vladimir Putin v apríli povedal, že anexiu Krymu čiastočne ovplyvnilo aj rozširovanie NATO.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Von der Leyenová: Návrh na prímerie v Gaze je vyvážený a realistický

Von der Leyenová: Návrh na prímerie v Gaze je vyvážený a realistický

DNES - 6:18Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok privítala izraelský plán na dosiahnutie úplného prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden.

Americký Kongres pozval Netanjahua, aby vystúpil s prejavom

Americký Kongres pozval Netanjahua, aby vystúpil s prejavom

DNES - 6:13Zahraničné

Lídri demokratov a republikánov v americkom Kongrese pozvali izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby v Kongrese vystúpil s prejavom, informoval v piatok predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson.

Izrael: Vojna v Gaze sa neskončí, kým nebude Hamas eliminovaný

Izrael: Vojna v Gaze sa neskončí, kým nebude Hamas eliminovaný

DNES - 6:10Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vyhlásil, že vojna v Pásme Gazy sa neskončí, kým nebude "eliminovaná" schopnosť Hamasu vládnuť v enkláve a viesť vojnu.

Zelenskyj podpísal bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom

Zelenskyj podpísal bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom

VČERA - 21:57Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v piatok v Štokholme desaťročné bilaterálne bezpečnostné dohody so Švédskom, Nórskom a Islandom.

Biden: Izrael ponúkol Hamasu návrh na prímerie v Gaze

Biden: Izrael ponúkol Hamasu návrh na prímerie v Gaze

VČERA - 21:26Zahraničné

"Je čas, aby sa táto vojna skončila," povedal americký prezident na tlačovej konferencii v Bielom dome.