• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
18°Bratislava

Stovky vzbúrencov napadlo armádu v Luhansku, zabili 20 ľudí

  • 20:57 23.05.2014
  • KYJEV
Stovky vzbúrencov napadlo armádu v Luhansku, zabili 20 ľudí

Strety medzi ukrajinskou armádou a ozbrojenými proruskými separatistami na východe Ukrajiny sa naďalej vyostrujú a pri jednom z najnovších vo štvrtok zahynulo až 20 povstalcov.


Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Podľa piatkového vyhlásenia ministerstva obrany v Kyjeve sa tak stalo po tom, ako armádny konvoj pri meste Rubižne v Luhanskej oblasti napadla približne 500-členná skupina protivníkov. Rezort zároveň informoval o usmrtení jedného vojaka pri samostatnom súboji, ktorý sa odohral blízko miesta predošlého stretu.

Luhansko vyhlásilo výnimočný stav

Ukrajinská vláda informovala, že armáda vstúpila do konečnej fázy protiteroristickej operácie na východe krajiny s cieľom stabilizovať situáciu.

Ukrajinský server Kyiv Post informoval, že guvernér takzvanej Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov vyhlásil v reakcii na aktivity ukrajinskej armády výnimočný stav a nariadil mobilizáciu mužskej populácie.

V Donecku sa stále bojuje, počet mŕtvych stúpa

Ďalších najmenej päť mŕtvych si vyžiadali ozbrojené strety na východe Ukrajiny. Podľa korešpondenta agentúry AFP prišli v bojoch pri dedine Karlivka severovýchodne od Donecka o život štyria proruskí separatisti a jeden príslušník domobrany bojujúcej na strene ukrajinskej armády.

Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili len pár dní pred prezidentskými voľbami, ktoré chcú Donecký a Luhanský región bojkotovať.

Odporúčame aj:

Moskvu poburuje NATO pri hraniciach, vyhrážajú sa odvetou

Doneck zažil ďalší krvavý stret, zahynuli aj niekoľkí vojaci

Ruské vojská sú v pohybe, zbrane z hraníc odvážajú vlakmi


Krvavý útok sa odohral ešte vo štvrtok

Krvavý útok separatistov proti ukrajinskej armáde sa udial vo štvrtok a zahynulo pri ňom až 17 vojakov. Ďalší ukrajinský vojak prišiel v ten istý deň o život aj v susednej Luhanskej oblasti.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že pri meste Volnovacha neďaleko Donecka zahynulo 16 vojakov a 36 utrelo zranenia. Krvavý ozbrojený stret majú na svedomí separatisti, ktorí zaútočili na armádne stanovište v dedinke Olginka. Podľa ministerstva obrany išlo o rýchly a profesionálne prevedený útok.

Boje neďaleko Donecku pokračujú aj v piatok

Boje podľa agentúry Reuters pokračujú v Doneckej oblasti aj v piatok. Ozbrojení separatisti prepadli konvoj proukrajinskej domobrany, pričom niekoľko jej príslušníkov utrpelo zranenia.

"Separatisti zaútočili automatickými zbraňami a granátmi na náš batalión," povedal Semen Semenčenko, veliteľ proukrajinských milícií známych pod názvom Donbaský batalión. Boje podľa neho pokračujú.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval vo štvrtok na okamžité zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Chce jej predložiť dôkazy, že Rusko sa eskaláciou ozbrojeného konfliktu snaží zmariť prezidentské voľby, ktoré sa budú konať už túto nedeľu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

DNES - 20:45Zahraničné

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko.

Vlnu solidarity vyjadrujú slovenskému premiérovi lídri z celého sveta

Vlnu solidarity vyjadrujú slovenskému premiérovi lídri z celého sveta

DNES - 20:17Zahraničné

Slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi vyjadrilo solidaritu viac ako 200 lídrov krajín z celého sveta a zároveň významných medzinárodných organizácií.

Ukrajina oslavuje Deň

Ukrajina oslavuje Deň "vyšyvanky" - Zelenskyj sa dal vyfotografovať v čiernej

DNES - 16:45Zahraničné

Na Ukrajine sa tento štvrtok oslavuje Deň vyšyvanky, čo je tradičná vyšívaná košeľa, ktorá je súčasťou ľudového kroja.

 V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji

V reakcii na útok na Fica česká polícia zvýšila ostražitosť na MS v hokeji

DNES - 16:01Zahraničné

V reakcii na atentát na Roberta Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave.

Orbán: Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier osamotene

Orbán: Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier osamotene

DNES - 15:30Zahraničné

Po vlaňajších parlamentných voľbách sa Slovensko vydalo na cestu presadzovania mieru, čo znamenalo pre Maďarsko veľkú pomoc.