• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
15°Bratislava

Kyjev definitívne zničil nádej na mier, odkazuje Putin

  • 19:45 02.05.2014
  • MOSKVA
Kyjev definitívne zničil nádej na mier, odkazuje Putin

Podľa Putinovho hovorcu Rusko vyvíja snahy o deeskaláciu a upokojenie konfliktu na východnej hranici.

Rusko v piatok ostro skritizovalo postup ukrajinskej armády v povstaleckom Slovjansku, kde separatisti zostrelili dva ukrajinské vrtuľníky. Podľa Moskvy ide o "trestuhodnú operáciu" a "kriminálny čin".

"Zatiaľ čo Rusko vyvíja snahy o deeskaláciu a upokojenie konfliktu, kyjevský režim sa odhodlal k streľbe na civilné mestá s pomocou vojenského letectva a odštartoval trestuhodnú operáciu," uviedol Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajina tak podľa neho "prakticky zničila poslednú nádej na prežitie ženevskej dohody", dodal v narážke na mierový dokument podpísaný medzi zástupcami Ukrajiny, Ruska, USA a Európskej únie. Moskva v tejto súvislosti požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí medzitým vydalo vyhlásenie, v ktorom popiera, že by porušilo dohodu o krokoch smerujúcich k upokojeniu situácie podpísanú 17. apríla v Ženeve, ako tvrdí Rusko.

Východného suseda pritom opätovne obviňuje, že "mnohými spôsobmi podporuje teroristické skupiny operujúce vo východných oblastiach Ukrajiny, ktoré vystavujú civilistov nebezpečenstvu, zajímajú rukojemníkova vytvárajú atmosféru hrôzy a násilia". Kyjev je podľa vyhlásenia napriek tomu pripravený rokovať o riešení krízy s ruským vyslancom, o ktorého príchode na východ Ukrajiny však zatiaľ nemá informácie.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Podľa ženevskej dohody mali separatisti zložiť zbrane a vyprázdniť obsadené verejné úrady na východe Ukrajiny. Kyjev sa zase na oplátku zaviazal, že povstalcom plniacim dohodu poskytne amnestiu s výnimkou tých, ktorí sa dopustili vážnych zločinov. Ukrajina tiež prisľúbila, že sa vyvaruje násilia a "provokácií".

Súvisiace:

V Slovjansku umierajú ľudia, separatisti zostrelili vrtuľník

Rumuni sa boja Rusov, žiadajú USA o väčší počet vojakov

Finančná pomoc pre Ukrajinu sa môže zmeniť, ak stratí územia

Ukrajina nariadila brannú povinnosť, situácia sa zhoršuje

Ukrajina pre podozrenia zo špionáže vyhostila ruského atašé

Video: V Moskve masívne oslavovali 1. máj a pripojenie Krymu

Ukrajinská vláda už potvrdila, že počas piatkovej vojenskej operácie v povstaleckom Slovjansku na východe krajiny prišli o život dvaja jej vojaci. Pri zásahu zahynulo aj mnoho vzbúrencovVIAC SA DOČÍTATE TU.

Video: V Slovjansku zostrelili vrtuľník, v uliciach sa bojuje

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

VČERA - 23:07Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 2:3 po nájazdoch a skomplikovali si cestu do štvrťfinále.

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

VČERA - 21:55Zahraničné

Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej nehody na Dunaji, je občan SR

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej nehody na Dunaji, je občan SR

VČERA - 18:36Zahraničné

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je občanom Slovenska.

Po havarovanom vrtuľníku s iránskym prezidentom naďalej pátrajú

Po havarovanom vrtuľníku s iránskym prezidentom naďalej pátrajú

VČERA - 18:04Zahraničné

Po havarovanom vrtuľníku, na ktorého palube bol údajne aj iránsky prezident Ebráhím Raísí, naďalej pátrajú, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval

Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval

VČERA - 17:24Zahraničné

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny "tvrdo pristál".