• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Ukrajina pre podozrenia zo špionáže vyhostila ruského atašé

  • 20:43 01.05.2014
  • KYJEV
Ukrajina pre podozrenia zo špionáže vyhostila ruského atašé

Ukrajinská polícia zatkla ruského armádneho pridelenca v Kyjeve a následne mu prikázala opustiť krajinu. Dôvodom sú podozrenia zo špionáže v prospech Moskvy, informuje vo štvrtok tlačová agentúra Interfax.


"Atašé vojenského námorníctva z veľvyslanectva Ruskej Federácie na Ukrajine je vyhlásený za nežiaducu osobu," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Dôvodom sú diplomatove "činy, ktoré nie sú v súlade s jeho diplomatickým štatútom". Rusa zatkli ešte v stredu počas "vykonávania špionážnych aktivít". Identitu vyhosteného diplomata úrady v Kyjeve nezverejnili.

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok absolvovali telefonát, v ktorom sa rozprávali najmä o prebiehajúcej kríze na Ukrajine. Rozhovor sa odohral na popud Merkelovej. Tá šéfa Kremľa požiadala o pomoc pri prepustení pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržiavajú separatisti na východe Ukrajiny. "Nemecká kancelárka ruskému prezidentovi Putinovi pripomenula jeho zodpovednosť vyplývajúcu z pozície členského štátu OBSE a vyzvala prezidenta, aby využil svoj vplyv," uviedla hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Wirtzová.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Proruskí povstalci cez víkend prepustili jedného z pozorovateľov OBSE, ktorého minulý týždeň zadržali spolu s jeho ďalšími kolegami. Išlo o občana Švédska.

Dôvodom jeho prepustenia sú podľa povstalcov bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. Ďalší pozorovatelia pochádzajú z Nemecka, Česka, Dánska, Poľska a Švédska. Proruskí ozbrojenci zadržali členov pozorovacej misie v piatok. Ukrajinské ministerstvo vnútra už rokuje o ich prepustení.

Súvisiace:

Svet požičia Ukrajine miliardy dolárov, ide do rizika

Nová studená vojna by poškodila všetkých, myslí si Dzurinda

Kyjev stráca kontrolu nad východom, armáda je v pohotovosti

Obamova popularita klesá, Putina podporuje čoraz viac ľudí

Rusko sa prepadlo do recesie, sankcie poškodzujú ekonomiku

 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.