• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
24°Bratislava

Slovenská pošta chce zrušiť rozhodnutia Bruselu z roku 2008

  • 17:46 08.04.2014
  • BRATISLAVA
Slovenská pošta chce zrušiť rozhodnutia Bruselu z roku 2008

Slovenská pošta, a.s. sa stále domáha zrušenia rozhodnutia Európskej komisie (EK) z októbra 2008 o otvorení domáceho trhu tzv. hybridnej pošty pre alternatívnych operátorov. Po piatich rokoch odvtedy, čo proti nemu podala žalobu, sa v spore nedávno konalo ústne pojednávanie na Všeobecnom súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu. Rozsudok by mohol padnúť zhruba do desiatich mesiacov.

Ako agentúru SITA informoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker, majú mnoho argumentov, prečo si myslia, že individuálny právny akt komisie, ktorý bol účinný len voči Slovenskej republike, nebol adekvátny.

"Budeme sa snažiť o zrušenie pôvodného rozhodnutia Európskej komisie, ktoré už nemá následky k tomu, že by sme mohli bojovať s konkurenciou v minulom období, pretože už nastala liberalizácia (poštových služieb)," povedal Drucker. Podľa neho to však má následky určite pre SR, pre satisfakciu aj Slovenskej pošty a SR v oblasti náhrady kompenzačného fondu.

Pošta má vyčíslenú výšku skôd

Súčasný šéf Slovenskej pošty, ktorý ju vedie dva roky, verí, že budú na súde aspoň sčasti úspešní. Očakáva však, že komisia sa bude odvolávať na Súdny dvor EÚ a spor nejaký čas potrvá. "Je dôležité, aby SR a Slovenská pošta dokázali obhájiť svoje záujmy v regióne," uviedol Drucker.

K vyčísleniu škôd sa nevyjadril, hoci aj k tomu majú právnu analýzu. "Pre nás je dôležitý skôr pohľad z hľadiska náhrady a tzv. zameniteľných služieb a kompenzácie. Poštoví alternatívni operátori nefinancujú kompenzačný fond, pretože stále sa opierajú o rozhodnutie, že nejde o zameniteľnú službu, ale o hybridnú službu," dodal Drucker. Na otázku, či budú pre rozhodnutie komisie žiadať o odškodnenie, odvetil, že s tým by počkal až do rozhodnutia súdu. "Potom budeme konkretizovať ďalší postup,"

Európska komisia rozhodla. že Slovensko musí otvoriť trh

Európska komisia 7. októbra 2008 rozhodla o tom, že SR musí opätovne otvoriť trh hybridnej pošty aj pre alternatívnych operátorov. Novela zákona o poštových službách, ktorá nadobudla účinnosť 1. apríla 2008, posilnila monopol štátnej Slovenskej pošty na poštovom trhu v oblasti poštovej výhrady pre listové zásielky do 50

Nový zákon o poštových službách zaviedol od 1. januára 2012 úplnú liberalizáciu domáceho poštového trhu a zrušil poštovú výhradu. Listy a reklamné adresované zásielky do 50 gramov i úradné zásielky môžu odvtedy doručovať všetky registrované poštové firmy. Zákon umožnil vznik kompenzačného fondu, do ktorého majú firmy prispievať zo svojich tržieb.

Z týchto peňazí by sa malo financovať poskytovanie univerzálnej poštovej služby, ktorú zabezpečuje Slovenská pošta. Na Slovensku poskytuje expresné a iné poštové služby vyše dvadsať zaregistrovaných poštových podnikov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

DNES - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.

Slovensko posiela Ukrajine desať áut, ktoré prispejú k záchrane životov

Slovensko posiela Ukrajine desať áut, ktoré prispejú k záchrane životov

DNES - 15:35Domáce

Slovensko posiela na Ukrajinu desať áut, ktoré budú použité v rámci asistencie pri záchrane životov či vyrovnávaním sa s následkami živelných pohrôm.

Prezidentka: Slovensko musí byť v EÚ a NATO partnerom a spojencom nielen na papieri

Prezidentka: Slovensko musí byť v EÚ a NATO partnerom a spojencom nielen na papieri

DNES - 15:19Domáce

Aj po 20 rokoch od vstupu do EÚ i NATO je dôležité, aby Slovensko bolo v oboch zoskupeniach skutočným, dôveryhodným a konštruktívnym partnerom, nielen partnerom na papieri.

Koalícia Slovensko a Za ľudí je za zachovanie práva veta v EÚ

Koalícia Slovensko a Za ľudí je za zachovanie práva veta v EÚ

DNES - 14:56Domáce

Obnovenie dôvery v európsky projekt, spolupráca v boji proti korupcii a daňovým únikom či zachovanie práva veta v EÚ pre Slovensko sú prioritami koalície hnutia Slovensko a strany Za ľudí, s ktorými ide do júnových eurovolieb.