• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Prezidentka: Slovensko musí byť v EÚ a NATO partnerom a spojencom nielen na papieri

  • 15:19 30.04.2024
  • Bratislava
Prezidentka: Slovensko musí byť v EÚ a NATO partnerom a spojencom nielen na papieri

Aj po 20 rokoch od vstupu do Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO) je dôležité, aby Slovensko bolo v oboch zoskupeniach skutočným, dôveryhodným a konštruktívnym partnerom, nielen partnerom na papieri.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to v utorok uviedla na slávnostnom podujatí, na ktorom udelila ďakovné medaily 28 osobnostiam, ktoré sa priamo zaslúžili, prípadne podporovali integračné úsilie pri uchádzaní sa o členstvo v EÚ a NATO. Podujatie sa konalo pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do oboch zoskupení.

Práve integráciu do únie i aliancie označila prezidentka za jeden z najdôležitejších a najúspešnejších momentov Slovenska v jeho novodobej histórii. „Bol to úspech celej krajiny, všetkých jeho občanov,“ zdôraznila hlava štátu. Pripomenula, že význam členstva sa prejavil v bežnom živote krajiny. „Prostredníctvom rozvoja infraštruktúry, pracovných príležitostí, ale aj bezpečnejšieho Slovenska,“ dodala. Upozornila, že sa nedá oceniť všetkých, ktorí majú na integračnom úspechu svoj podiel, každému však patrí vďaka.

Čaputová v príhovore takisto skonštatovala, že nemožno iba oslavovať, ale aj zhodnotiť členstvo v EÚ a NATO v kontexte toho, kedy sa Slovensku podarilo najviac formovať samotnú úniu a alianciu a presadzovať svoje záujmy v oboch zoskupeniach. „Je zrejmé, že najúspešnejší sme boli vtedy, keď sme boli pre partnerov konzistentní a čitateľní. Práve tento prístup priniesol mnohé výhody a príležitosti, z ktorých čerpáme dodnes,“ prízvukovala.

Poukázala tiež na to, že hoci EÚ a NATO prešli počas dvoch desaťročí zmenami, naďalej platia v oboch zoskupeniach pravidlá, ktoré platili aj pri vstupe SR. „Každá členská krajina musí ostať fungujúcou demokraciou,“ pripomenula. Pre Slovensko preto podľa prezidentky naďalej ostáva povinnosť zachovávať demokraciu a jej kľúčové hodnoty. „Aby sme sa i naďalej správali v duchu hodnôt, ochrana ktorých nám umožnila do oboch zoskupení vstúpiť,“ upozornila. „Rešpekt voči týmto hodnotám je tým najsilnejším spojením medzi nami a ostatnými členmi, no predovšetkým tým najvýznamnejším benefitom pre našich občanov,“ dodala hlava štátu.

Ďakované medaily si z rúk hlavy štátu prevzali Miroslav Adamiš, Béla Bugár, Martin Bútora, Milan Cerovský, Mikuláš Dzurinda, Andrea Matisová Elscheková, Ján Figeľ, Radovan Geist, Oľga Gyarfášová, Pavol Hrušovský, Peter Javorčík, Radovan Javorčík, Milan Ježovica, Rastislav Káčer, Ivan Korčok, Katarína Kováčová, Katarína Mathernová, Andrej Matišák, Rudolf Schuster, František Šebej, Maroš Šefčovič, Vladimír Šucha, Magdaléna Vášáryová, Peter Weiss, Miroslav Wlachovský, in memoriam ju získali tiež Vladimír Jakabčin, Eduard Kukan a Jozef Stank.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

DNES - 16:39Domáce

Holandský kráľ Viliam-Alexander sa v piatok popoludní telefonicky spojil s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Polícia po stredajšom útoku aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete

Polícia po stredajšom útoku aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete

DNES - 16:05Domáce

Polícia zaznamenala v súvislosti s útokom na Roberta Fica na sociálnych sieťach obrovské množstvo hanlivých a nenávistných komentárov vo vzťahu k osobe predsedu vlády SR.

Poľský kamionista pod vplyvom alkoholu zavinil dopravnú nehodu

Poľský kamionista pod vplyvom alkoholu zavinil dopravnú nehodu

DNES - 15:59Domáce

Žilinská polícia vyšetruje piatkovú rannú dopravnú nehodu na ceste I/60 v Žiline, ktorú spôsobil 45-ročný poľský kamionista.

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne ŠTS

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne ŠTS

DNES - 15:07Domáce

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD).

Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou

Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou

DNES - 14:34Domáce

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda parlamentu Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou.