Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.
Kuracie mäso je skvelým zdrojom bielkovín a aminokyselín, ktoré podporujú zdravie svalov a kostí. Okrem toho obsahuje niektoré kľúčové vitamíny a minerály ako B12, zinok či železo – s jeho konzumáciou to však podľa vedcov netreba preháňať.
Ako tvrdí výskum z Talianska, konzumácia vyššieho množstva kuracieho mäsa ako 300 gramov za týždeň zvyšuje riziko predčasného úmrtia a rakoviny orgánov tráviaceho traktu. Riziko je pritom vyššie pre mužov.
Na kvalite záleží
Vedci hovoria o niekoľkých teóriách, prečo by kuracie mäso mohlo v určitom množstve škodiť. Jednou z nich je vznik mutagénov pri prevarení kuraťa. Tieto látky v tele vyvolávajú genetické mutácie, no ich tvorba pri varení záleží aj od kvality života usmrtenej sliepky.
K výsledkom Taliani dospeli vďaka pozorovaniu vyše 4800 dospelých po dobu 19 rokov. 1028 z nich medzitým zomrelo, pričom hydina tvorila 29 percent z ich celkového týždenného príjmu mäsa.
Pomocou štatistickej analýzy následne zistili súvislosť medzi konzumáciou hydiny a úmrtnosťou, pričom vylúčili vplyv iných faktorov ako pohlavie, vek alebo zdravotné ťažkosti.
Výsledky publikované v žurnále Nutrients tvrdia, že pri jedení 300 gramov hydiny týždenne sa riziko úmrtia zvyšuje o 27 percent v porovnaní s konzumáciou 100 gramov kuracieho mäsa za týždeň.
Kuracie mäso je navyše podľa vedcov väčšou hrozbou pre mužov. „Naše výsledky dokazujú, že u mužov je vyššie riziko úmrtia v dôsledku [rakoviny tráviaceho traktu] ako u žien pri rovnakom množstve skonzumovanej hydiny,“ píšu Taliani.
Výskum má viacero nedostatkov
Vedci v závere štúdie podotýkajú, že výskum má niekoľko nedostatkov, na ktoré sa chcú v budúcnosti pozrieť. Napríklad nie je zrejmé, ktorú časť kuraťa účastníci jedli a ako bolo mäso spracované, alebo ako často cvičili. Všetky tieto faktory majú dopad na úmrtnosť.
Na záver je takisto potrebné zdôrazniť, že ide len o pozorovací typ výskumu, a tak jeho výsledky nedokazujú jasnú príčinnosť medzi jedením kuracieho mäsa a vyššou úmrtnosťou.
Ako pripomína americká organizácia National Chicken Council, kuracie mäso sa naďalej považuje za skvelý zdroj bielkovín, ktorý je navyše lacný a bohatý na živiny. Kuracie mäso podľa nej pomáha aj pri chudnutí a zlepšovaní nálady, keďže tryptofán v ňom podporuje tvorbu serotonínu v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.