• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Tieto jedlá dokážu zvýšiť pozornosť u detí

  • 19:54 06.07.2024
  • Svet
Tieto jedlá dokážu zvýšiť pozornosť u detí

Deti sa vďaka týmto potravinám dokážu lepšie sústrediť a premýšľať.

Výskum zistil, že izoflavóny v sóji a sójových výrobkoch môžu zvýšiť pozornosť a rýchlosť spracovania informácií u detí školského veku. Štúdia sledovala 128 detí vo veku od 7 do 13 rokov. Vedci analyzovali sedemdňové záznamy stravy na výpočet príjmu makroživín, mikroživín, vitamínov a izoflavónov u každého dieťaťa.

Izoflavóny sú prirodzene sa vyskytujúce rastlinné zlúčeniny, ktoré sú štruktúrou podobné estrogénu. Preukázalo sa, že majú antioxidačné, protirakovinové, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. V rámci štúdie deti absolvovali testy s ceruzkou a papierom, aby preukázali svoj intelekt, a počítačovú úlohu, aby preukázali svoje schopnosti pozornosti.

Výskumníci zaznamenávali ich elektroencefalografickú aktivitu, známu aj ako EEG, aby určili ich rýchlosť spracovania informácií a pozornosť. Autorka štúdie Ajla Bristina z Illinoiskej univerzity v Urbana-Champaign v tlačovej správe uviedla: "Žiadna iná štúdia neskúmala súvislosť medzi sójovými izoflavónmi a schopnosťami pozornosti pomocou EEG alebo podobných meraní na zaznamenávanie elektrickej aktivity generovanej mozgom.”

Deti by mali jesť viac sójových produktov

Foto: naito29/Shutterstock.com

Bristina uviedla, že deti v štúdii konzumovali 0 až 35 miligramov izoflavónov denne, pričom priemerná hodnota bola 1,33 miligramu. Toto množstvo označila za "relatívne nízke.” Deti, ktoré jedli viac sójových potravín, mali rýchlejšie reakcie počas úloh zameraných na pozornosť a vyššiu rýchlosť spracovania. Medzi príjmom izoflavónov a intelektuálnymi schopnosťami sa nepozorovala žiadna súvislosť.

Bristina odporúča zaradiť do stravy detí viac sóje prostredníctvom praženého edamame, sójového mlieka, tofu, tempehu alebo sójových nugetiek. Uviedla, že 250 ml sójového mlieka obsahuje približne 28 miligramov izoflavónov, porcia tofu sa môže pochváliť približne 35 miligramami a pol šálky edamame vareného v pare poskytuje približne 18 miligramov.

"Korelačné štúdie, ako je táto, sú len prvým krokom," dodala Bristina. "Na lepšie pochopenie účinkov konzumácie sójových potravín na kognitívne schopnosti detí a presného množstva príjmu izoflavónov potrebného na vyvolanie rýchlejších reakcií budú potrebné intervenčné prístupy."

Výskumný tím nedávno začal skúmať účinky sójových potravín na schopnosti myslenia, pohlavné hormóny, metabolické zdravie a zdravie čriev.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, healio.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

DNES - 8:29Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.