• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 4.5.2025Meniny má Florián
15°Bratislava

Gelato nie je to isté ako zmrzlina. Takto spoznáte rozdiel

  • 7:21 04.07.2024
  • Bratislava
Gelato nie je to isté ako zmrzlina. Takto spoznáte rozdiel

Medzi týmito mrazenými pochúťkami existujú rozdiely.

Zmrzlina patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky, najmä počas leta. Ak ste však boli v Taliansku, možno ste si všimli, že ich gelato chutí inak.

Gelato sa začalo vyrábať počas renesancie, keď alchymista Cosimo Ruggieri vytvoril prvú príchuť gelata, fior di latte, na dvore Mediciovcov vo Florencii. Sicílčan Francesco Procopio Cutò sprístupnil zmrzlinu verejnosti, keď v roku 1686 otvoril v Paríži kaviareň Le Procope.

„Gelato" a „zmrzlina" však nie sú len dva názvy pre tú istú pochúťku. Aj keď zmrzlina a gelato sú si podobné, zďaleka to nie je ten istý dezert. Aký je teda rozdiel medzi zmrzlinou a gelatom?

Rozdielne zloženie

Foto: Natalia Deriabina/Shutterstock.com

Existujú štyri hlavné rozdiely medzi talianskym gelatom a bežnou zmrzlinou. Prvým veľkým rozdielom medzi zmrzlinou a gelatom sú ingrediencie. Gelato sa zvyčajne vyrába z mlieka či smotany v závislosti od príchute. Medzi zložky zmrzliny sicílskeho typu patrí voda, smotana, trochu mlieka a pár žĺtkov. Americká zmrzlina sa však zvyčajne skladá z rovnakého pomeru tučnej smotany, plnotučného mlieka a z väčšieho množstva žĺtkov.

Ďalším významným rozdielom je, že gelato obsahuje oveľa menej mliečneho tuku ako americká zmrzlina. Zatiaľ čo zmrzlina obsahuje 14 až 25 % mliečneho tuku, obsah tuku v gelato sa pohybuje od 4 do 9 %.

Druhým rozdielom medzi gelato a zmrzlinou je, že gelato je hustejšie ako americká zmrzlina. Zatiaľ čo zmrzlina môže mať 50 a viac percent vzduchu, ktorý sa do nej vmieša, gelato má 20 až 30 percent.

Rozdielna teplota podávania aj výroby

Foto: MaraZe/Shutterstock.com

Tretím rozdielom medzi zmrzlinou a gelatom je, že gelato sa podáva o niečo teplejšie ako americká zmrzlina. Vyššia teplota posilňuje krémovú štruktúru zmrzliny a výrazné chute, pretože sa rýchlejšie rozpúšťajú v ústach.

Pokiaľ ide o prípravu gelata a zmrzliny, medzi vybavením na prípravu gelata a zmrzliny je výrazný rozdiel. Gelato sa zvyčajne vyrába v takzvanom laboratóriu, ktoré obsahuje pasterizátor, mrazničku určenú na výrobu gelata a ponorný mixér. Výrobcovia gelato používajú mrazničku s teplotou -12 °C, a až potom gelato vystavujú.

Na druhej strane, zmrzlina sa vyrába v kontinuálnych mrazničkách, pri ktorých sa zmrzlina zvyčajne prepravuje cez mraziaci tunel pri teplote -40 °C. Aby sa predĺžila trvanlivosť, výrobok sa potom uchováva v chladiacej miestnosti, kým nedosiahne -18 °C.

V dnešnej dobe si gelato môžete dopriať aj mimo Talianska a okrem malých výrobcov je dostupné aj v obchodoch.

Zdroj: Info.sk, TM, healthline.com, foodandwine.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov

VČERA - 18:42Zaujímavosti

Rodina, ktorá pri výbuchu sopky zhorela zaživa, sa v posledných chvíľach pokúšala zabrániť tragédii.

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

15:34 02.05.2025Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?