Pozor na tento druh ústnej vody: Môže zvyšovať riziko dvoch typov rakoviny

Vedci varujú spotrebiteľov, aby ústnu vodu nepoužívali každý deň.
Vedci upozorňujú, že obľúbená ústna voda s obsahom alkoholu môže prispievať k zvýšenému riziku dvoch smrteľných druhov rakoviny. Varujú preto spotrebiteľov, aby ústnu vodu nepoužívali každý deň.
V nedávnej štúdii sa zistilo, že každodenné kloktanie antiseptickej ústnej vody Listerine Cool Mint zvyšuje hladinu dvoch baktérií v ústach. Obe baktérie boli v minulosti spojené s rakovinou pažeráka a čriev.
Premnožené baktérie v ústach zvyšujú riziko rakoviny
Predpokladá sa, že alkohol v ústnej vode narúša normálnu hladinu baktérií v ústach. Po troch mesiacoch používania Listerine Cool Mint sa zistilo, že v ústach účastníkov štúdie došlo k premnoženiu dvoch druhov baktérií - Fusobacterium nucleatum a Streptococcus anginosus.
Vedci z Inštitútu tropickej medicíny v belgických Antverpách zaznamenali aj pokles skupiny baktérií nazývaných Actinobacteria, o ktorých sa už predtým zistilo, že prispievajú k regulácii krvného tlaku. Profesor Chris Kenyon ktorý pracoval na štúdii, pre denník The Telegraph uviedol, že používanie ústnej vody "by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny a rôznych infekcií". Dodal tiež, že:
"Väčšina ľudí by ju nemala používať, a ak ju používajú, mali by používať prípravky bez alkoholu a obmedziť používanie na niekoľko dní."
Vo výskume 59 účastníkov používalo Listerine každý deň počas troch mesiacov a následne tri mesiace ústnu vodu s placebom alebo naopak. Hoci experiment zahŕňal len Listerine, profesor Kenyon uviedol, že podobné množstvo baktérií by sa pravdepodobne zistilo aj pri používaní iných ústnych vôd na báze alkoholu.
Foto: Chase D'animulls/Shutterstock.com
Bezpečnejšia je ústna voda bez alkoholu
Antiseptická ústna voda Listerine Cool Mint obsahuje 20 % alkoholu, ale vo väčšine obchodov sú k dispozícii aj alternatívne ústne vody bez alkoholu, ktoré odporúčajú aj vedci v najnovšej štúdii.
Listerine je jednou z najbežnejších ústnych vôd na svete. Hovorca spoločnosti Kenvue, ktorá vlastní značku Listerine, pre denník The Mirror povedal:
"Štúdie o vplyve Listerine na zdravie ústnej dutiny boli publikované v stovkách odborných publikácií za viac ako sto rokov, čo z nej robí jednu z najrozsiahlejšie testovaných značiek ústnych vôd na svete. Neustále vyhodnocujeme najnovšie vedecké poznatky. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že Listerine spôsobuje rakovinu."
V skoršom vyhlásení pre Telegraph hovorca spoločnosti so sídlom v New Jersey v USA uviedol:
"Spoločnosť Kenvue víta a podporuje vedecký pokrok a výmeny poznatkov s cieľom podporiť každodenné zdravie. Na základe nášho prvotného preskúmania publikovanej štúdii chýba niekoľko dôležitých kontrolných mechanizmov a primeraná prísnosť, aby sme mohli vyvodiť akékoľvek závery o potenciálnom vplyve na ľudské zdravie."

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.