Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Už v minulosti sa v mnohých ázijských krajinách, kde sa bežne konzumuje strava s vysokým obsahom soli, potvrdila súvislosť medzi nadmerným príjmom soli a rakovinou žalúdka. Dlhodobá štúdia, ktorú uskutočnila Lekárska univerzita vo Viedni, po prvýkrát preukázala, že toto riziko je podobne zjavné aj v európskych štatistikách o rakovine. Podľa výskumu uverejnenom v časopise Gastric Cancer majú osoby, ktoré si pravidelne pridávajú soľ do jedál, približne o 40 % vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka v porovnaní s tými, ktorí si jedlo na stole nedosoľujú.
Vedci analyzovali údaje od viac ako 470 000 dospelých osôb z UK-Biobank. Okrem iného sa zisťovali odpovede na otázku: "Ako často si pridávate soľ do jedla?". Odpovede boli zozbierané prostredníctvom dotazníka v rokoch 2006 až 2010. Výskumný tím pod vedením Selmy Kronsteiner-Gicevic a Tilmana Kühna z Centra pre verejné zdravie Lekárskej univerzity vo Viedni porovnal výsledky prieskumu s vylučovaním soli v moči a s údajmi z národných registrov rakoviny.
Ukázalo sa, že ľudia, ktorí tvrdili, že si vždy alebo často pridávajú do jedla soľ, mali počas sledovaného obdobia približne 11 rokov o 39 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka ako tí, ktorí si nikdy alebo zriedka pridávali do jedla štipku soli navyše. "Naše výsledky obstáli aj pri zohľadnení demografických, sociálno-ekonomických faktorov a faktorov životného štýlu a rovnako platili aj pre prevládajúce komorbidity," hovorí prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová a zdôrazňuje význam výsledkov.
Rakovina žalúdka sa čoraz častejšie vyskytuje u mladších ľudí
V zozname najčastejších typov rakoviny na svete je rakovina žalúdka na piatom mieste. Riziko tohto nádorového ochorenia sa zvyšuje s vekom, ale najnovšie štatistiky ukazujú nárast u dospelých vo veku do 50 rokov. Medzi rizikové faktory patrí konzumácia alkoholu, fajčenie, infekcia baktériou Helicobacter pylori, nadváha a obezita. Skutočnosť, že veľmi slaná strava zvyšuje riziko rakoviny žalúdka, sa už skôr preukázala v štúdiách s ázijskými skupinami obyvateľstva, ktoré často konzumujú potraviny konzervované v soli, silne solené ryby alebo extrémne slané marinády a omáčky.
"Náš výskum ukazuje súvislosť medzi častým používaním pridanej soli a rakovinou žalúdka aj v západných krajinách," zdôrazňuje prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová. "Našou štúdiou chceme zvýšiť povedomie o negatívnych účinkoch extrémne vysokej konzumácie soli a poskytnúť základ pre opatrenia na prevenciu rakoviny žalúdka," dodal vedúci autor štúdie Tilman Kühn.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.