• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
26°Bratislava

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

  • 19:42 18.05.2024
  • Viedeň
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Už v minulosti sa v mnohých ázijských krajinách, kde sa bežne konzumuje strava s vysokým obsahom soli, potvrdila súvislosť medzi nadmerným príjmom soli a rakovinou žalúdka. Dlhodobá štúdia, ktorú uskutočnila Lekárska univerzita vo Viedni, po prvýkrát preukázala, že toto riziko je podobne zjavné aj v európskych štatistikách o rakovine. Podľa výskumu uverejnenom v časopise Gastric Cancer majú osoby, ktoré si pravidelne pridávajú soľ do jedál, približne o 40 % vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka v porovnaní s tými, ktorí si jedlo na stole nedosoľujú.

Vedci analyzovali údaje od viac ako 470 000 dospelých osôb z UK-Biobank. Okrem iného sa zisťovali odpovede na otázku: "Ako často si pridávate soľ do jedla?". Odpovede boli zozbierané prostredníctvom dotazníka v rokoch 2006 až 2010. Výskumný tím pod vedením Selmy Kronsteiner-Gicevic a Tilmana Kühna z Centra pre verejné zdravie Lekárskej univerzity vo Viedni porovnal výsledky prieskumu s vylučovaním soli v moči a s údajmi z národných registrov rakoviny.

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí tvrdili, že si vždy alebo často pridávajú do jedla soľ, mali počas sledovaného obdobia približne 11 rokov o 39 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka ako tí, ktorí si nikdy alebo zriedka pridávali do jedla štipku soli navyše. "Naše výsledky obstáli aj pri zohľadnení demografických, sociálno-ekonomických faktorov a faktorov životného štýlu a rovnako platili aj pre prevládajúce komorbidity," hovorí prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová a zdôrazňuje význam výsledkov.

Rakovina žalúdka sa čoraz častejšie vyskytuje u mladších ľudí

V zozname najčastejších typov rakoviny na svete je rakovina žalúdka na piatom mieste. Riziko tohto nádorového ochorenia sa zvyšuje s vekom, ale najnovšie štatistiky ukazujú nárast u dospelých vo veku do 50 rokov. Medzi rizikové faktory patrí konzumácia alkoholu, fajčenie, infekcia baktériou Helicobacter pylori, nadváha a obezita. Skutočnosť, že veľmi slaná strava zvyšuje riziko rakoviny žalúdka, sa už skôr preukázala v štúdiách s ázijskými skupinami obyvateľstva, ktoré často konzumujú potraviny konzervované v soli, silne solené ryby alebo extrémne slané marinády a omáčky.

"Náš výskum ukazuje súvislosť medzi častým používaním pridanej soli a rakovinou žalúdka aj v západných krajinách," zdôrazňuje prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová. "Našou štúdiou chceme zvýšiť povedomie o negatívnych účinkoch extrémne vysokej konzumácie soli a poskytnúť základ pre opatrenia na prevenciu rakoviny žalúdka," dodal vedúci autor štúdie Tilman Kühn.

Zdroj: Info.sk, TM, springer.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

DNES - 8:29Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.