• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
10°Bratislava

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

  • 13:15 29.04.2024
  • Bratislava
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100.000 podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade (NR) SR.

Reagoval tak na ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), ktorý podľa predsedu SaS nevylúčil otvorenie druhého piliera. „V druhom pilieri si sporí 1,8 milióna ľudí na dôchodok a vláda Smeru-SD robí všetko preto, aby mali Slováci tento dôchodok najhorší,“ dodal a zároveň pripomenul, že vláda znížila príspevok v druhom pilieri z 5,5 % na štyri percentá.

Gröhling tiež upozornil na to, že vlády Smeru-SD už v minulosti opakovane vyberali peniaze z úspor Slovákov na dôchodok. Druhý pilier podľa neho otvorili v minulosti štyrikrát a získali z neho celkovo viac ako 1,1 miliardy eur. Za veľký problém považuje aj presun týchto peňazí z výnosných fondov do nevýnosných, čo sa stalo taktiež počas vlády Smeru-SD v roku 2013.

Podpredseda SaS Marián Viskupič upresnil detaily ústavného zákona, ktorý SaS predložila minulý týždeň do parlamentu. Dôchodky v druhom pilieri ním chcú ochrániť tak, že budú neodňateľné. „Žiadny Slovák tak o úspory nemôže prísť. Okrem toho určujeme výšku platby do druhého piliera, stanovujeme delenie dôchodkového systému či pravidelné minimálne zvyšovanie dôchodkov,“ uzavrel Viskupič.

PODPÍŠTE PETÍCIU, ABY NÁM NEVZALI AJ POSLEDNÚ ISTOTU sas.sk/druhypilier Žiadame vládu aj parlament, aby NEZASAHOVALI DO DRUHÉHO, v ktorom si my poctivo a dlhodobo sporíme na naše starobné dôchodky. Nedovoľme im pripraviť nás o žiadnu časť našich dôchodkových úspor a budúcich dôchodkov. Fico siahol na druhý pilier už v decembri minulého roka. Znížili príspevok na súkromné účty sporiteľov o štvrtinu, čo bude znamenať nižšie budúce dôchodky nás všetkých poctivo pracujúcich a sporiacich si do dôchodku. A to nebol zďaleka jediný prípad, kedy vlády Roberta Fica okradli občanov o ich dôchodkové úspory.

Uverejnil používateľ Sloboda a Solidarita Pondelok 29. apríla 2024

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v diskusnej relácii televízie TA3 v nedeľu (28. 4.) vyhlásil, že vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v druhom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.

Zdroj: Info.sk, TASR, facebook.com/stranasas
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

VČERA - 14:45Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

Takáč s Huliakom podávajú trestné oznámenie pre lykožrúta

VČERA - 11:31Ekonomické

Lykožrútová kalamita je dlhodobo neriešená situácia, tvrdia minister a poslanec.

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

Szijjártó: Energetická politika EÚ sa stala obeťou ideológie

17:36 13.05.2024Ekonomické

Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

SPPK zásadne odmieta zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov

15:34 13.05.2024Ekonomické

Na základe skúseností z iných krajín komora nepredpokladá pozitívny vplyv na zníženie obezity a zlepšenie životného štýlu obyvateľstva.

Mercedes upustil od plánu úplného prechodu k elektromobilite

Mercedes upustil od plánu úplného prechodu k elektromobilite

14:34 13.05.2024Ekonomické

Výroba vozidiel so spaľovacím motorom bude pokračovať, oznámila spoločnosť v pondelok.