• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Palina dračia je univerzálna bylinka. Takto si vypestujete estragón v záhrade aj v kvetináči

  • 21:00 07.04.2024
  • Bratislava
Palina dračia je univerzálna bylinka. Takto si vypestujete estragón v záhrade aj v kvetináči

Zistite, na čo sa hodí estragón a ako si ho môžete vypestovať.

Estragón, známy aj pod názvom palina dračia (lat. Artemisia dracunculus), je obľúbená bylinka s aromatickými listami, ktorá sa používa v mnohých receptoch. Estragón má jedinečnú chuť, ktorá je jemne sladká s tónmi anízu alebo feniklu. Používa sa najmä vo francúzskej kuchyni a je neoddeliteľnou súčasťou mnohých klasických francúzskych omáčok, vrátane béarnaise omáčky.

Druhy estragónu

Existujú dva hlavné typy estragónu, ktoré sa líšia chuťou a podmienkami pre pestovanie:

Francúzsky estragón (Artemisia dracunculus var. sativa): Považovaný za pravý estragón s bohatou chuťou a arómou. Nie je odolný voči mrazu, preto sa mu darí v teplejšej klíme alebo sa môže pestovať v interiéri či skleníkoch.

Ruský estragón (Artemisia dracunculus var. inodora): Je odolnejší a ľahšie sa pestuje v chladnejších podnebiach, ale má menej intenzívnu chuť a je často považovaný za menej vhodný pre kulinárske využitie.

Pestovanie estragónu

Estragón preferuje jasné slnko a dobre odvodnenú pôdu. Vo väčšine prípadov sa francúzsky estragón množí delením koreňov alebo odrezkami, pretože jeho semená sú často sterilné a neklíčia dobre. Ak už máte estragón, môžete ho na jar alebo na jeseň rozdeliť a presadiť do kvetináča.

Foto: Paul Maguire/Shutterstock.com

Ruský estragón sa naopak ľahko pestuje zo semien, ale je dôležité pamätať na jeho nižšiu kvalitu v kulinárskom využití. Semená zasejte priamo do kvetináča a zakryte tenkou vrstvou zeminy.

Starostlivosť o estragón

Zalievanie: Estragón vyžaduje pravidelné, ale mierne zavlažovanie, aby sa pôda nepremočila.

Pôda: Ideálna je ľahká, dobre odvodnená pôda s neutrálnym až ľahko zásaditým pH.

Svetlo: Priame slnečné svetlo je najlepšie, ale estragón znesie aj polotieň. Ak ho pestujete v kvetináči, umiestnite ho na slnečné miesto. Estragón potrebuje aspoň 6 hodín priameho slnečného svetla denne, takže parapet pri okne smerujúcom na juh je ideálny.

Hnojenie: Estragón má minimálne nároky na hnojenie. Nadmerné hnojenie môže zredukovať arómu a chuť listov.

Strihanie: Pravidelným strihaním stimulujete rast nových výhonkov a zabránite tomu, aby bola rastlina drevitá. Odstrihnite vrcholy stoniek, aby ste podporili bočný rast a získali viac listov.

Zimovanie: Francúzsky estragón môže v interiéri prečkať zimu, ak je na svetlom a chladnejšom mieste. Mierne obmedzte zalievanie v zimných mesiacoch.

Využitie estragónu

Foto: Lunov Mykola/Shutterstock.com

Estragón sa často používa čerstvý, ale môže byť aj sušený, hoci sušením stráca časť svojej arómy. Je kľúčovou zložkou mnohých omáčok, dresingov, marinád a je vynikajúci s kuracím mäsom, rybami a jedlách s vajíčkami. Tiež sa pridáva do polievok, šalátov a je súčasťou tradičnej francúzskej zmesi byliniek zvanej "fines herbes".

Zdravotné výhody estragónu

Estragón obsahuje antioxidanty a má tradičné využitie v ľudovej medicíne, kde sa používa na podporu trávenia a úľavu od rôznych zažívacích problémov. Obsahuje tiež vitamín C, draslík a beta-karotén.

Aj keď je estragón ideálnym doplnkom k mnohým jedlám, ako všetky bylinky, je dobré ho používať s mierou a v rámci vyváženej stravy.

Zdroj: Info.sk, TM, lovethegarden.com, selinawamucii.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.