• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

Cesnačka lekárska je hotový poklad medzi bylinkami. Toto by ste o nej mali vedieť

  • 18:13 07.04.2024
  • Bratislava
Cesnačka lekárska je hotový poklad medzi bylinkami. Toto by ste o nej mali vedieť

Zistite, ako cesnačku lekársku nájsť v prírode, na čo ju využijete a ako si ju môžete vypestovať v záhrade.

Cesnačka lekárska (Alliaria petiolata) patrí medzi jarné bylinky, ktoré majú viaceré kulinárske aj liečivé využitia a preto sa ju oplatí zbierať. Rastie na okrajoch lesov, v hájoch, ale aj na rušných miestach blízko ciest. Preferuje vlhké, tienisté miesta, ale môže sa prispôsobiť aj na slnečných lokalitách.

Ide o dvojročnú rastlinu, ktorá behom prvého roka rastie blízko pri zemi s okrúhlymi alebo srdcovitými listami. V druhom roku rastú stonky, ktoré môžu dosiahnuť výšku až 30 až 100 centimetrov. Stonka je pokrytá listami, ktoré sú širšie pri základni a zužujú sa smerom hore. Kvety sú malé, biele a každý kvietok má 4 okvetné lístky usporiadané do kríža. Cesnačka kvitne od apríla do júna.

Cesnačka lekárska má charakteristický zápach podobný cesnaku. Tento zápach majú všetky časti rastliny vrátane koreňov. Ak chcete zistiť, či ste natrafili na cesnačku lekársku, stačí natrhnúť listy medzi prstami a ovoňať ich.

Využitie

Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock.com

Kulinárske: Mladé listy a výhonky môžu byť konzumované surové alebo varené. Majú jemnú chuť pripomínajúcu cesnak alebo horčicu a môžu byť použité v šalátoch, omáčkach alebo ako prísada do polievok. Mladé listy majú najlepšiu chuť predtým, ako rastlina kvitne.

Liečivé: Tradične boli niektoré časti rastliny používané na liečebné účely. Má antiseptické účinky, pôsobí protizápalovo a využíva sa hlavne pri zápaloch močových ciest a horných dýchacích ciest. Cesnačka lekárska tiež posilňuje kardiovaskulárny systém, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje imunitný systém.

Ako pestovať cesnačku lekársku

Foto: Martin Fowler/Shutterstock.com

Aj keď je často považovaná za invazívny druh, cesnačku lekársku mnohí pestujú v záhrade kvôli jej jedlým častiam alebo z medicínskych dôvodov. Pri pestovaní však musíte byť opatrní, aby ste predišli jej nekontrolovanému šíreniu. Ideálne je izolované miesto v záhrade, kde sa rastlina ľahko kontroluje. Cesnačka lekárska preferuje vlhkú, dobre odvodnenú pôdu a môže rásť v polotieni aj na slnku.

Výsadba a Starostlivosť

Vysievajte semená cesnačky od marca do mája. Semená potrebujú stratifikáciu, teda chladné a vlhké obdobie, aby mohli klíčiť. Preto ich vložte do piesku a nechajte v chladničke po dobu 5 – 6 týždňov. Následne semená vysievame. Semienka klíčia približne 4 týždne pri teplote okolo 20 °C. Udržujte pôdu vlhkú, ale nie premočenú. Aj keď je rastlina relatívne nenáročná na starostlivosť, pravidelné zalievanie pomôže podporiť jej rast.

Kontrola rastu

Pravidelne kontrolujte rastlinu a odstraňujte všetky kvety predtým, ako sa môžu vyvinúť semienka, aby sa predišlo samovolnému šíreniu. Vytrhávanie celej rastliny vrátane koreňov pomôže zamedziť jej rozširovaniu. Buďte opatrní, aby ste nezanechali žiadne časti rastliny alebo semien v zemi.

Zdroj: Info.sk, TM, gobotany.nativeplanttrust.org, mojerastliny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.