• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

4 záhradné rastliny, ktoré priťahujú škodcov ako magnet

  • 7:08 24.03.2024
  • Bratislava
4 záhradné rastliny, ktoré priťahujú škodcov ako magnet

Nezáleží na tom, ako sa staráte o svoju záhradu. Ak v nej sídli niektorá z týchto rastlín, veľmi rýchlo sa môže stať útočiskom pre škodcov.

Keď raz preniknú na váš pozemok, len veľmi ťažko sa ich zbavíte. Reč je o škodcoch, ktorí dokážu poškodiť alebo znehodnotiť celú úrodu, čím premenia na prach mesiace ťažkej práce. Neraz ich pritom do záhrady lákajú plodiny a rastliny, ktoré sami vysádzame.

Riešení na odstránenie škodcov je niekoľko, pričom za to najkrajnejšie sa považuje úplné vykynoženie napadnutých rastlín. Ak však nechcete zničiť svoju pestovateľskú pýchu, ponúkame vám aj niekoľko ďalších spôsobov, ako si s pliagou poradiť.

Ruže

Vošky na rozkvitnutej ruži; Foto: r_silver/Shutterstock.com

Atraktívne ruže skrášľujú množstvo starostlivo udržiavaných záhonov, no žiaľ patria k rastlinám, ktoré najviac priťahujú škodcov ako vošky, chrobáky a roztoče. Napadnutie sa prejavuje zmenou sfarbenia, stáčaním listov a spomalením rastu.

Najškodlivejšie sú vošky, ktoré po sebe zanechávajú lepkavé tkanivo a rýchlo sa šíria aj na ďalšie rastliny. Ich prítomnosť zároveň priťahuje mravce a plesne. Chrobáky zas uvoľňujú feromóny, ktoré priťahujú ďalších jedincov rovnakého druhu, takže sa ich treba zbaviť hneď a rýchlo. Roztoče najčastejšie prebývajú na spodku listov a ich prítomnosť sa prejavuje zmenou sfarbenia listov na hnedú až bronzovú farbu.

Ako sa ich zbaviť

Prírodným riešením je nimbový olej, ktorý účinkuje ako pesticíd. Treba ho nastriekať na listy ružových kríkov vždy večer, aby tak neuškodil prospešným druhom hmyzu, ktoré sú v tomto čase už neaktívne.

Škodcov odrádza aj prítomnosť lienok, ktoré sú ich prirodzeným predátorom. Do záhrady môžete vysadiť aksamietnicu alebo taricu, ktorá priťahuje pestrice, ktoré takisto pomôžu v boji proti neželaným škodcom.

Zelenina

Listy uhorky napadnuté molicami; Foto: ULD altmedia/Shutterstock.com

Zelenina najčastejšie priťahuje molice a larvy. Tie prvé sa skrývajú na spodku listov a môžu rastlinu tak oslabiť, až celkom uhynie. Larvy pôsobia ešte rýchlejšie, a dokážu zničiť rastlinu už za deň.

Ako sa ich zbaviť

Šíreniu škodcov prostredníctvom pôdy sa vyhnete každoročnou zmenou vysádzaných druhov. Horné časti rastlín ochránite pomocou sieťok alebo vrecoviny, ktorá je ľahká a nebráni v prieniku čerstvého vzduchu a svetla.

Pri napadnutí molicami postriekajte rastliny vodou z hadice. Mladé jedince by tak mali padnúť na zem, kde bez prístupu k živinám zahynú. Pre ochranu pred ďalším napadnutím môžete použiť aj vyššie spomínaný nimbový olej.

Ovocné stromy

Plod jablone napadnutý húsenicou; Foto: Crowing Hen/Shutterstock.com

Obľúbené jablone a čerešne sú častým terčom húsenice plodokazu jablčného a ovocných mušiek. Larvy plodokazov prenikajú priamo do plodov, kde po sebe zanechávajú tunely a exkrementy.

Ovocné mušky sa zas po nakladení vajíčok rýchlo liahnu a množia, pričom svojou prítomnosťou celkom znehodnocujú ovocie.

Ako sa ich zbaviť

Pre ochranu pred škodcami pomáha obaľovanie ovocia do sieťoviny alebo novinového papiera. Alternatívou je vysadenie stromov odolných voči škodcom.

Pri ovocných stromoch je nevyhnutné ich pravidelné strihanie a odstraňovanie vyschnutých a odumretých častí rastliny, čím pomôžete zlepšiť prienik k čerstvému vzduchu a slnečnému svetlu.

Slnečnice

Chrobák na slnečnici; Foto: shelters inc/Shutterstock.com

Slnečnice sú lákavé najmä pre drôtovce, ktoré sa živia semiačkami zasadenej slnečnice, a chrobáky, ktoré požierajú listy dospelej rastliny. Častým škodcom sú aj vošky.

Ako sa ich zbaviť

Chrobáky treba zo slnečníc vyzbierať po jednom. Drôtovce môžete zmyť pod prúdom vody a zabrániť príchodu ďalších jedincov pomocou nimbového oleja.

Voškám najlepšie zabránite v prieniku k slnečniciam vysadením tarice v okolí, ktorá pritiahne ich prirodzených predátorov. Spoľahnite sa aj na ochranné účinky petúnie, aksamietnice a chryzantémy.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

19:53 05.05.2024Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

19:32 05.05.2024Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.