• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
14°Bratislava

Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

  • 18:08 03.03.2024
  • Washington
Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

Cestoviny ako také netreba zatracovať. Ak sa však chcete vyhnúť negatívnym zdravotným následkom ich konzumácie, jedzte ich podľa odporúčaní odborníkov.

V diskusiách o chudnutí a zdravom životnom štýle si spomedzi všetkých makroživín odnášajú najviac kritiky sacharidy. Shyla Cadoganová, ktorá vo Washingtone pôsobí ako výživová poradkyňa, sa však nazdáva, že túto povesť si získali neprávom.

Na webovej stránke StudyFinds Cadoganová tvrdí, že jedna z najzatracovanejších potravín – cestoviny – v skutočnosti vôbec neškodí zdraviu – ak ju jeme správne.

Ak to nepreženiete s dávkovaním, cestoviny vám neublížia. Odporúča sa jesť ich skôr ako prílohu, a nie ako hlavné jedlo; Foto: Oleksandra Usenko/Shutterstock.com

Odporúčaná denná dávka cestovín pre dospelého predstavuje 56 gramov surovej potraviny, čo je asi 240 gramov uvarených cestovín. Takéto informácie uvádza na svojich stránkach najväčší výrobca cestovín na svete, spoločnosť Barilla.

Jedna dávka cestovín pritom obsahuje asi 200 kalórií, 40 gramov sacharidov, 6 gramov bielkovín a 1 až 2 gramy vlákniny.

Keďže cestoviny pozostávajú predovšetkým zo sacharidov, ľudia ich často označujú ako „prázdne kalórie,“ tvrdí Cadoganová. Podotýka, že sacharidy sú pritom „skvelým zdrojom energie“ pre ľudské telo, takže ich možno považovať aj za dobrý zdroj výživy. Platí to najmä pre celozrnné cestoviny, ktoré obsahujú viac vlákniny a bielkovín, takže vás zasýtia na dlhšie a minimalizujú pocit hladu počas dňa.

Kľúčová je príprava

Pri podávaní cestovín treba myslieť aj na vyváženú prílohu. Omáčka, maslo, smotana, mäso a syr totiž zvyšujú kalorickú zásobu jedla a môžu ohroziť jeho výživový profil.

Chybou je aj podávanie cestovín ako hlavného jedla namiesto prílohy. V takom prípade totiž hrozí, že prekročíme odporúčanú dávku, varuje Cadoganová.

„U každého jedného jedla platí, že ak ho jeme nadbytok alebo ako súčasť nevyváženej stravy, rýchlo sa môže premeniť na nezdravé,“ podotýka odborníčka. „Najdôležitejšie je správne vyváženie jedla.“

Každé jedlo by malo obsahovať farebné komponenty, a cestoviny nie sú výnimkou. Ak napríklad pripravujete cestoviny s paradajkovým základom, obohaťte ich o rôzne druhy zeleniny a nejaký zdroj bielkovín. Prípadne podávajte cestoviny len ako prílohu.

Pre tých, ktorí si neodpustia väčšie porcie cestovín, trh ponúka alternatívy s vyšším obsahom vlákniny a bielkovín, ako sú cícerové cestoviny, proteínové cestoviny, edamamové cestoviny či cestoviny z čiernej fazule.

Zdroj: Info.sk, DP, studyfinds.org, nypost.com, barilla.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

VČERA - 19:14Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

VČERA - 8:29Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.