• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
11°Bratislava

Ako využiť zvyšky zo zemiakového šalátu. S týmito receptami obnovíte jeho chuť

  • 18:47 26.12.2023
  • Bratislava
Ako využiť zvyšky zo zemiakového šalátu. S týmito receptami obnovíte jeho chuť

Vyskúšajte dať zemiakovému šalátu novú podobu, na ktorej si pochutíte.

Ak vám po sviatkoch ostal zemiakový šalát a ešte stále je čerstvý, môžete z neho pripraviť rôzne pochúťky, čím dáte šalátu novú chuť. S týmito receptami oživíte šalát na nový druh pohostenia alebo večere. Zemiakový šalát však nájde využitie len v studenej kuchyni, pretože pre obsah majonézy nie je vhodný na ďalšiu tepelnú úpravu.

Obložené chlebíky

Foto: kai keisuke/Shutterstock.com

Na plátky veky alebo na narezané bagetky navrstvite zemiakový šalát a dozdobte salámou, klobásou, plátkom vajíčka či kúskom uhorky.

Obložená misa s vajcom

Foto: Esin Deniz/Shutterstock.com

Zemiakový šalát môžete podávať aj na štýl ruského vajca. Na tanier či misu dajte hromadu šalátu, naň poukladajte vajcia, plátky šunky, salámy a nakladanú zeleninu. Môžete vyskúšať misu zaliať majonézou zmiešanou s nálevom z uhoriek. Ako prílohu môžete podávať chlieb.

Šunkové rolky v aspiku

Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock.com

Na plátky šunky naneste zemiakový šalát a vytvorte rolky. Vložte ich do nádob, ozdobte a zalejte aspikom podľa tohto receptu:

  1. Do vody dáme 1/2 kocky masoxu, celé a nové korenie, soľ, šťavu z polovice citróna a uvaríme.
  2. V troche vody roztopíme 50 g práškovej želatíny a vlejeme ju do pripraveného vývaru, ale až keď sa prestane variť.
  3. Za stáleho miešania zohrievame, až kým sa želatína neroztopí, nesmie však vrieť.

Aspiková misa

Foto: Jukov studio/Shutterstock.com

V miske naaranžujte zemiakový šalát a úhľadne ho ozdobte šunkou a nakladanou a čerstvou blanšírovanou zeleninou a petržlenovou vňaťou či kôprom. Všetko zalejeme želatínou a necháme v chladničke stuhnúť.

Aspikový koláč

Foto: Peredniankina/Shutterstock.com

Pri jeho príprave sa využíva opačný postup ako pri mise. Na dno tortovej formy vyloženej potravinárskou fóliou nalejeme tenkú vrstvu želatíny, naaranžujeme nakladanú alebo čerstvo uvarenú zeleninu, plátky vajec, syra a údenín. Zalejeme polovicou želatíny a keď začne tuhnúť, pridáme vrstvu zvyšného šalátu zmiešaného so zvyškom želatíny. Keď koláč stuhne, opatrne ho vyklopte na rovný podnos, odlepte fóliu a aspik nakrájajte.

Zdroj: Info.sk, TM, dobre-recepty.sk, toprecepty.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

VČERA - 9:48Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

VČERA - 7:15Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

VČERA - 5:49Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

20:43 04.05.2025Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

19:50 04.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.