• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
29°Bratislava

Čo znamená IoT a ako uľahčuje každodenný život?

  • 13:51 15.11.2023
  • Bratislava
Čo znamená IoT a ako uľahčuje každodenný život?

Internet vecí (IoT) je technológia, prostredníctvom ktorej spolu komunikujú všetky elektronické zariadenia bez ľudskej interakcie.

Môžete s ním ovládať svoju domácnosť, monitorovať zdravie, optimalizovať spotrebu energie a zjednodušiť každodenné úlohy. Prečítajte si náš článok a dozviete sa, čo je to IoT, ako funguje a ešte omnoho viac.

Čo je to internet vecí?

IoT sa dá jednoducho opísať, ako prepojený systém chytrých zariadení, počítačov a strojov s optickým internetom. Tieto zariadenia dokážu medzi sebou komunikovať a vymieňať si údaje.

Práve spojenie týchto dvoch technológií prináša novú éru inteligentných a pohodlných zariadení pre váš každodenný život. Najlepším príkladom sú chytré hodinky, ktoré dnes sledujú váš zdravotný stav, kvalitu spánku a výšku stresu.

Ako funguje internet vecí?

Základným princípom fungovania IoT je pripojenie zariadení k optickému internetu. Ten umožňuje ich vzdialené ovládanie, správu a kontrolu. Dochádza k tomu cez senzory, ktoré zbierajú údaje, a prostredníctvom bezdrôtového spojenia sa pripájajú k internetovému modemu. Práve ten vám umožňuje ovládanie zariadení na diaľku.

Všetky údaje, ktoré zbierajú zariadenia IoT sú následne analyzované a využité na riadenie, optimalizáciu, získavanie nových užitočných informácií alebo na vytváranie ďalších služieb.

História internetu vecí

Ku vzniku IoT prispelo hlavne to, že v období 80. rokov sa začali používať lokálne siete (LAN). Tie umožňujú efektívnejšiu komunikáciu pokrývajúcu menšiu geografickú oblasť, ako napríklad dom, kancelária alebo skupina budov.

Vďaka lokálnym sieťam sa otvorila cesta k zdieľaniu informácií v rámci skupiny počítačov, čo predstavovalo základ pre budúci rozvoj internetu vecí. V roku 1999, britský technológ Kevin Ashton vytvoril frázu „internet vecí“, aby opísal systém, v ktorom zariadenia vzájomne komunikujú a vymieňajú si údaje. Masívne rozšírenie IoT prišlo až v roku 2011. Odvtedy sa IoT neustále vyvíja, zdokonaľuje a rozširuje do rôznych odvetví vrátane priemyslu, zdravotníctva, domácností a mestskej infraštruktúry.

Internet vecí v domácnostiach

Cieľom IoT je zjednotiť všetky zariadenia do jedného priestoru, cez ktorý budú ovládané. Na trhu sú napríklad inteligentný termostaty, s ktorými dokážete ovládať teplotu u vás doma bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate. Niektoré modely viete prepojiť aj s inými komponentmi, a môžete tak cez termostat ovládať žalúzie, zástrčky a svetlá.

Buďte pripravený, že v budúcnosti narazíte na inteligentné zariadenia všade. Budete si môcť kúpiť napríklad chytrú chladničku, ktorá si sama stráži trvanlivosť potravín.

Internet vecí v meste

IoT sa v mestskej infraštruktúre môže využiť na zlepšenie efektívnosti, bezpečnosti a kvality života obyvateľov. Ide napríklad o osvetlenie, ktoré reaguje na prítomnosť ľudí a môže znížiť energetickú spotrebu, či zvýšiť bezpečnosť v meste. Dnes už existujú aj senzory, ktoré sú použité na monitorovanie premávky a optimalizáciu semaforov, čím sa znižujú dopravné zápchy.

Zdroj: Info,sk/PR, Basta Digital
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

13:42 02.07.2024Tlačové správy

Močový mechúr, rovnako jako iné orgány v tele človeka môžu postihnúť rôzne komplikácie.

Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

13:31 02.07.2024Tlačové správy

Chcete si obliecť šaty? Asi nikoho netreba presviedčať, že je to ideálna voľba na jar a leto.

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

10:51 26.06.2024Tlačové správy

Prázdniny sú pre deti časom oddychu a zábavy, no pre rodičov môžu predstavovať výzvu, ako zabezpečiť, aby ich deti mali zmysluplné a aktívne trávenie voľného času.

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

13:24 24.06.2024Tlačové správy

Dôležitou témou pri kúpe auta by malo byť aj to, ako sa oň budete starať. Pravidelné čistenie môže znížiť alebo naopak zvýšiť konečnú cenu vozidla, ak ho budete chcieť po čase predať.

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

16:55 24.05.2024Tlačové správy

Pri jazde autom je bezpečnosť vždy na prvom mieste. Bez ohľadu na to, či ste práve získali vodičský preukaz, alebo už niekoľko rokov jazdíte.