• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Čo znamená IoT a ako uľahčuje každodenný život?

  • 13:51 15.11.2023
  • Bratislava
Čo znamená IoT a ako uľahčuje každodenný život?

Internet vecí (IoT) je technológia, prostredníctvom ktorej spolu komunikujú všetky elektronické zariadenia bez ľudskej interakcie.

Môžete s ním ovládať svoju domácnosť, monitorovať zdravie, optimalizovať spotrebu energie a zjednodušiť každodenné úlohy. Prečítajte si náš článok a dozviete sa, čo je to IoT, ako funguje a ešte omnoho viac.

Čo je to internet vecí?

IoT sa dá jednoducho opísať, ako prepojený systém chytrých zariadení, počítačov a strojov s optickým internetom. Tieto zariadenia dokážu medzi sebou komunikovať a vymieňať si údaje.

Práve spojenie týchto dvoch technológií prináša novú éru inteligentných a pohodlných zariadení pre váš každodenný život. Najlepším príkladom sú chytré hodinky, ktoré dnes sledujú váš zdravotný stav, kvalitu spánku a výšku stresu.

Ako funguje internet vecí?

Základným princípom fungovania IoT je pripojenie zariadení k optickému internetu. Ten umožňuje ich vzdialené ovládanie, správu a kontrolu. Dochádza k tomu cez senzory, ktoré zbierajú údaje, a prostredníctvom bezdrôtového spojenia sa pripájajú k internetovému modemu. Práve ten vám umožňuje ovládanie zariadení na diaľku.

Všetky údaje, ktoré zbierajú zariadenia IoT sú následne analyzované a využité na riadenie, optimalizáciu, získavanie nových užitočných informácií alebo na vytváranie ďalších služieb.

História internetu vecí

Ku vzniku IoT prispelo hlavne to, že v období 80. rokov sa začali používať lokálne siete (LAN). Tie umožňujú efektívnejšiu komunikáciu pokrývajúcu menšiu geografickú oblasť, ako napríklad dom, kancelária alebo skupina budov.

Vďaka lokálnym sieťam sa otvorila cesta k zdieľaniu informácií v rámci skupiny počítačov, čo predstavovalo základ pre budúci rozvoj internetu vecí. V roku 1999, britský technológ Kevin Ashton vytvoril frázu „internet vecí“, aby opísal systém, v ktorom zariadenia vzájomne komunikujú a vymieňajú si údaje. Masívne rozšírenie IoT prišlo až v roku 2011. Odvtedy sa IoT neustále vyvíja, zdokonaľuje a rozširuje do rôznych odvetví vrátane priemyslu, zdravotníctva, domácností a mestskej infraštruktúry.

Internet vecí v domácnostiach

Cieľom IoT je zjednotiť všetky zariadenia do jedného priestoru, cez ktorý budú ovládané. Na trhu sú napríklad inteligentný termostaty, s ktorými dokážete ovládať teplotu u vás doma bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate. Niektoré modely viete prepojiť aj s inými komponentmi, a môžete tak cez termostat ovládať žalúzie, zástrčky a svetlá.

Buďte pripravený, že v budúcnosti narazíte na inteligentné zariadenia všade. Budete si môcť kúpiť napríklad chytrú chladničku, ktorá si sama stráži trvanlivosť potravín.

Internet vecí v meste

IoT sa v mestskej infraštruktúre môže využiť na zlepšenie efektívnosti, bezpečnosti a kvality života obyvateľov. Ide napríklad o osvetlenie, ktoré reaguje na prítomnosť ľudí a môže znížiť energetickú spotrebu, či zvýšiť bezpečnosť v meste. Dnes už existujú aj senzory, ktoré sú použité na monitorovanie premávky a optimalizáciu semaforov, čím sa znižujú dopravné zápchy.

Zdroj: Info,sk/PR, Basta Digital
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.