• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
28°Bratislava

4 typy zeleniny, ktorej plody dozrievajú aj po odtrhnutí

  • 20:08 15.09.2023
  • Bratislava
4 typy zeleniny, ktorej plody dozrievajú aj po odtrhnutí

Ak vás prvé mrazy donútili predčasne obrať úrodu, nie vždy sa treba obávať, že už viac nedozrie.

Jeseň je známa aj ako obdobie, počas ktorého hospodári a záhradkári venujú všetok čas zberu plodín. Prvé nočné mrazy sa však neraz postarajú o to, aby sme zbierali aj úrodu, ktorá ešte nestihla dozrieť.

Pri niektorých druhoch zeleniny sú obavy z predčasného zberu zbytočné. Často totiž dokážu dozrieť aj bez toho, aby boli naďalej pripojené k stonkám materských rastlín. Platí to predovšetkým pre týchto 5 druhov:

Paradajky

Sýtočervená farba paradajok nám dáva vedieť, že plody sú zrelé na konzumáciu. To však neznamená, že v tom istom čase ich treba aj oberať. Farmári a poľnohospodári sa zhodujú na tom, že paradajky sú pripravené na zber v momente, keď sa začnú zľahka červenať. Nejde pritom o červenanie celého plodu, ale skôr len o vznik červenkastých fľakov na zelenej šupke.

Paradajky môžete odtrhnúť a nechať dozrievať pri izbovej teplote 5 až 7 dní. Tento proces pritom nijako neovplyvní ich chuť. Dá sa ešte urýchliť priložením k banánom, ktoré prirodzene vylučujú etylén.

Na konci sezóny je tiež možné odrezať celú rastlinu paradajky nad úrovňou zeme a zavesiť ju do interiéru hore nohami, čím sa rovnako urýchli dozrievanie plodov na nej.

Baklažán

Príliš skoro odtrhnutý baklažán neexistuje. Platí to aj v prípade menších plodov, ktoré sú na konci sezóny dostatočne silné na to, aby stihli dozrieť aj po odtrhnutí. Oveľa väčším problémom je pre ne jesenný chlad a vlhko, na ktoré sú veľmi citlivé.

Paprika

Chuť papriky sa počas dozrievania mení, čo zrkadlí aj farba plodov. Ak patríte k menšine, ktorá si najviac pochutná na svetlozelených plodoch, zrejme už viete, že ich môžete obrať prakticky kedykoľvek.

Ak ste však papriky obrali predčasne, netreba sa báť, že nedozrejú. Hoci k zmene farby po odtrhnutí dochádza len zriedka, nie je to vylúčené – stačí papriku udržiavať pri izbovej teplote a v suchu. Rovnako môžete odrezať celú rastlinu a zavesiť ju hore nohami, ako sme vás naučili pri paradajkách.

V prípade čili papričiek sa treba orientovať podľa odrody. Niektoré druhy ako jalapeno sa totiž pestujú pre zelenú farbu, a tak sa oplatí obrať ich skôr.

Tekvica

Podobne ako vyššie spomenuté druhy zeleniny, ani tekvice neznesú mráz. Je lepšie ich preto odtrhnúť od stonky aj v prípade, že ešte nemajú sýtu farbu, a nechať ich dozrieť v kuchyni. Tekvice navyše môžete bez obáv jesť aj keď nie sú celkom dozreté, čo sa dá napokon povedať o všetkých druhoch zeleniny zmienených v tomto článku.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

VČERA - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

14:11 01.05.2025Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.