Obľúbený olej na varenie spôsobuje vážny zápal v črevách

Konzumácia oleja má za následok niekoľko nebezpečných diagnóz.
Štúdia ukázala, že vysoká konzumácia sójového oleja je spojená s rizikom vzniku ulceróznej kolitídy, čo je forma zápalového ochorenia čriev. Vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside v USA skúmali črevá myší, ktoré boli v laboratóriu až 24 týždňov sústavne kŕmené stravou s vysokým obsahom sójového oleja. Zistili, že sa u nich znížil počet prospešných baktérií a zvýšil počet škodlivých baktérií, konkrétne invazívnych baktérií Escherichia coli, čo môže viesť k zápalu hrubého čreva.
"Naša práca spochybňuje desaťročia starý názor, že mnohé chronické ochorenia vyplývajú z konzumácie nadmerného množstva nasýtených tukov zo živočíšnych produktov a že, naopak, nenasýtené tuky z rastlín sú nevyhnutne zdravšie," uviedla Poonamjot Deol, spoluautorka štúdie uverejnenej v časopise Gut Microbes.
Deol vysvetlila, že hlavným problémom je kyselina linolová v sójovom oleji. "Zatiaľ čo naše telo potrebuje 1 - 2 % kyseliny linolovej denne, dnes Američania získavajú 8 - 10 % energie denne z kyseliny linolovej, pričom väčšina z nej pochádza zo sójového oleja. Nadmerné množstvo kyseliny linolovej negatívne ovplyvňuje črevný mikrobióm," dodala.
Kyselina linolová v sójovom oleji spôsobuje nerovnováhu črevných baktérií
Tím zistil, že strava s vysokým obsahom sójového oleja podporuje rast invazívnych baktérií E. coli v čreve. Táto baktéria využíva kyselinu linolovú ako zdroj uhlíka na uspokojenie svojich nutričných potrieb. Viaceré prospešné baktérie v črevách nie sú schopné odolávať kyseline linolovej a odumierajú, čo má za následok premnoženie škodlivých baktérií. U ľudí bolo dokázané, že E. coli spôsobuje zápalové ochorenie čriev. "Práve kombinácia odumierania dobrých baktérií a premnoženia škodlivých baktérií spôsobuje, že črevo je náchylnejšie na zápal a jeho následné účinky," povedala Deol.
"Kyselina linolová ďalej spôsobuje, že črevná epitelová bariéra je porézna," dodala Deol. Bariérová funkcia črevného epitelu je rozhodujúca pre udržanie zdravého čreva. Ak je narušená, môže viesť k zvýšenej priepustnosti čriev. Toxíny potom môžu uniknúť z čreva a dostať sa do krvného obehu, čo výrazne zvyšuje riziko infekcií a chronických zápalových stavov, ako je napríklad kolitída.
Výskumníci poznamenali, že nárast výskytu zápalových ochorení čriev sa zhoduje s nárastom spotreby sójového oleja v USA, a vyslovili hypotézu, že tieto dva javy môžu byť prepojené. Predtým už vedci spojili vysokú spotrebu sójového oleja s obezitou a cukrovkou a potenciálne aj s autizmom, Alzheimerovou chorobou, úzkosťou a depresiou.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.