Tieto sladké jedlá zvyšujú riziko močových kameňov

Výskumníci zistili, že osoby s najvyšším príjmom pridaných cukrov mali takmer o 40 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov.
Podľa štúdie môže konzumácia sladkých spracovaných potravín a nápojov, ako sú sušienky, koláče a limonády, zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov. Výskumníci po prvýkrát poukázali na to, že konzumácia väčšieho množstva pridaných cukrov, ktoré sa často nachádzajú v spracovaných pochutinách, môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku tohto bolestivého ochorenia. Zistenia boli publikované v časopise Frontiers in Nutrition.
Obličkové kamene, ktoré postihujú viac ako jedného z desiatich ľudí, môžu spôsobiť silnú bolesť, nevoľnosť, zvracanie, horúčku, zimnicu a krv v moči pacienta. Časom môžu tieto kamene viesť k infekciám, opuchu obličiek a potenciálne život ohrozujúcim ochoreniam obličiek. Faktory, ktoré prispievajú k vzniku tohto stavu, sú obezita, chronická hnačka, dehydratácia, zápalové ochorenie čriev, cukrovka a dna.
Táto štúdia teraz pridáva na zoznam rizikových faktorov vzniku obličkových kameňov aj nadbytok cukru, ktorý je bežnou zložkou nezdravých potravín. Výskumníci poukázali na výskyt pridaných cukrov vo výrobkoch, ako sú limonády, ovocné nápoje, čokoláda, zmrzlina a iné ultra spracované výrobky.
"Naša štúdia je prvou, ktorá uvádza súvislosť medzi konzumáciou pridaného cukru a obličkovými kameňmi," uvádza v tlačovej správe hlavný autor štúdie Shan Yin, výskumník z Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College v Nanchongu v Číne. "To naznačuje, že obmedzenie príjmu pridaného cukru môže pomôcť predchádzať tvorbe obličkových kameňov."
Doktor Yin a jeho tím analyzovali zdravotné údaje viac ako 28 000 dospelých Američanov. Účastníci uviedli, či mali v minulosti obličkové kamene, a ich denný príjem pridaných cukrov bol odhadnutý na základe nedávnej konzumácie potravín a nápojov. Ďalšie úvahy zahŕňali kvalitu ich stravy, príjem škodlivých potravín a prospešných zložiek stravy, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné výrobky.
Tím pri výpočte pravdepodobnosti vzniku obličkových kameňov každý rok počas štúdie zohľadnil aj faktory, ako sú pohlavie, vek, rasa, etnický pôvod, relatívny príjem a index telesnej hmotnosti (BMI). U účastníkov s vyšším príjmom cukru na začiatku štúdie bol pozorovaný vyšší výskyt obličkových kameňov, nižšie skóre zdravej výživy a nižšia úroveň vzdelania. Priemerný denný príjem pridaného cukru bol 272,1 kalórií, čo predstavovalo 13,2 % celkového denného energetického príjmu.
Tím zistil konzistentnú súvislosť medzi percentuálnym podielom príjmu energie z pridaných cukrov a vznikom obličkových kameňov. Účastníci s najvyšším 25-percentným príjmom pridaných cukrov mali počas štúdie o 39 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov.
Tí, ktorých celková energia pochádzala z viac ako 25 percent z pridaných cukrov, mali 88-percentnú vyššiu šancu na vznik kameňov ako tí, ktorých celková energia pochádzala z menej ako piatich percent z pridaných cukrov. Vedci uvádzajú, že presné mechanizmy, ktoré spájajú vysokú spotrebu pridaných cukrov so zvýšeným rizikom vzniku obličkových kameňov, zatiaľ nie sú známe.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.