Táto zložka v šalátoch, bagetách a sendvičoch môže obsahovať nebezpečné baktérie

Obľúbená pochúťka môže mať za následok vážne zdravotné komplikácie.
Pri šalátoch, sendvičoch či obložených bagetách s rybím mäsom si väčšinou myslíme, že ich konzumáciou prospievame svojmu zdraviu. V niektorých prípadoch však môže byť obľúbená mäsová zložka v potravinách smrteľná.
Údené ryby, ako napríklad údený losos, makrela alebo pstruh, môžu byť kontaminované potenciálne smrteľnou baktériou listériou. Listéria môže spôsobiť listeriózu, ktorá môže byť smrteľná u ľudí vo vysoko rizikových skupinách.
Listerióza je obzvlášť nebezpečná pre tehotné ženy, osoby so zhoršeným zdravotným stavom alebo užívajúce lieky na potlačenie imunity a osoby staršie ako 65 rokov.
Listéria môže kontaminovať aj iné potraviny vrátane predvareného baleného mäsa, polotovarov, mäkkých plesňových syrov a paštét. Listerie dokáže zničiť správna tepelná úprava, preto by sa rizikové osoby mali uistiť, že všetky potraviny sú riadne tepelne spracované. Nákaza listeriózou u väčšiny ľudí nemá výrazné príznaky, alebo môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné a črevné problémy.
U tehotných žien je približne 20-násobne vyššie riziko vzniku listeriózy. Môže pri nej dôjsť k potratu, narodeniu mŕtveho dieťaťa alebo závažnému ochoreniu novorodencov. Závažnejšie infekcie, ako je ťažká sepsa a meningitída, sa môžu rozvinúť u osôb s oslabeným imunitným systémom alebo u osôb starších ako 65 rokov.
Ľudia s rakovinou, transplantovanými orgánmi, HIV alebo užívajúci perorálne steroidy sú len niektoré z ďalších zraniteľných skupín. Úmrtnosť na závažnú listeriózu je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 20 až 30 %. U väčšiny ľudí však listerióza prebehne s miernymi príznakmi bez potreby liečby.
Príznaky, na ktoré si treba dávať pozor
- Vysoká teplota 38⁰C alebo viac
- Bolesti
- Zimnica
- Nevoľnosť
- Hnačka
Medzi príznaky vážnejšej infekcie patrí:
- Stuhnutý krk
- Zmätenosť
- Strata rovnováhy
- Kŕče
Tehotné ženy môžu mať aj:
- Bolesť brucha
- Pocit, že sa ich dieťa hýbe menej ako zvyčajne
Ako sa vyhnúť listerióze
Baktéria listéria sa šíri prostredím a môže kontaminovať potraviny pri nízkych teplotách. Varením je však možné ju zničiť. Preto je pravdepodobnejšie, že chladené potraviny, ktoré nie je potrebné variť, sú nositeľmi nebezpečnej baktérie. Epidémie listeriózy sú často spojené s kontaminovanými údeninami a vopred pripravenými sendvičmi.
Existujú určité potraviny, ktoré sú rizikovejšie a najmä tehotné a zraniteľné osoby by mali pred konzumáciou dôkladne tepelne upraviť údené ryby. Riziko môžete znížiť aj tak, že údené ryby pripravené na konzumáciu budete uchovávať v chlade (5⁰C alebo menej), výrobky vždy spotrebujete do dátumu spotreby, budete dodržiavať pokyny na skladovanie a konzumáciu uvedené na etikete a údené ryby budete variť alebo ohrievať, kým nebudú horúce.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.