3 druhy mäsa, ktoré vám znížia hladinu cholesterolu + ktorým druhom sa vyhnúť

Pri vyrovnávaní hladiny cholesterolu v tele je dôležité upraviť svoj príjem omega-3 mastných kyselín.
Pri príliš vysokom množstve cholesterolu v krvi dochádza k jeho ukladaniu na stenách ciev, v dôsledku čoho sa zhoršuje kvalita krvného obehu a po čase dochádza k závažným následkom aj v podobe infarktu či mŕtvice.
Jedným z najvýraznejších prispievateľov k vysokej hladine cholesterolu je nevhodná strava, do ktorej zaraďujeme najmä jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov.
Podľa registrovanej výživovej poradkyne Elizabeth Wallovej je dôležitý aj správny výber mäsa.
„Cholesterol je mastná látka, ktorá sa hromadí v cievach a obmedzuje krvný tok. Často sa pritom získava z jedla,“ uviedla Wallová pre britský portál Express.
Podľa odborníčky zdraviu svojich ciev prispejete aj nahradením červeného mäsa za zdravšie alternatívy. Konkrétne ide o kuracie a morčacie mäso a ryby.
„Nadmerné množstvo mastných jedál a červeného mäsa zvyšuje hladinu cholesterolu a nasýtených tukov. Nízkotučné alternatívy v podobe syra, mlieka a jogurtu, ako aj chudého bieleho mäsa, ako je kuracie, morčacie a ryby, pomáhajú redukovať riziko porážky, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.“
Nezisková organizácia Heart UK dopĺňa, že z hľadiska udržiavania zdravých ciev je tiež potrebné vyhnúť sa mastnému a spracovanému mäsu. Ide napríklad aj o bravčové, jahňacinu, hovädzie, klobásu, slaninu a šunku.
Boj proti cholesterol začína pri ovocí a zelenine
Ovocie a zelenina by mali tvoriť väčšinu z celkovej stravy. Tieto skupiny jedla totiž obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá odstraňuje cholesterol z tela, a majú tiež nízky podiel tuku a kalórií.
„Slúžia aj ako skvelý spôsob na získanie potrebných živín, ako je draslík, vitamín A a vitamín C,“ pokračuje Wallová, podľa ktorej zdraviu srdca prospievajú najmä potraviny bohaté na horčík, teda aj listová zelenina, celozrnné potraviny, strukoviny, marhule, orechy a semiačka a banány.
Pre srdce sú rovnako nevyhnutné aj zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré okrem cholesterolu znižujú aj krvný tlak. Nájdeme ich v mastných rybách (tuniak, losos, makrely), alebo je možné užívať ich formou doplnkov stravy.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.