• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
14°Bratislava

3 základné veľkonočné recepty: Veľkonočné sviatky plné dobrôt

  • 17:58 03.04.2023
  • Bratislava
3 základné veľkonočné recepty: Veľkonočné sviatky plné dobrôt

Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota. Veľkonočnú nedeľu oslávime 9. apríla a veľkonočné sviatky vyvrcholia polievacím a šibacím pondelkom.

Veľká noc sa okrem tradícií spája aj s pochúťkami, ktoré pripomínajú prebúdzajúcu sa jar. Viete si predstaviť Veľkú noc bez barančeka, veľkonočnej plnky alebo veľkonočných zajacov a čerstvo vyliahnutých kuriatok? V kuchyni sa po pôste opäť zaraďuje do receptov mlieko, vajíčka a poctivé tuky. Vybrali sme pre vás overené tradičné veľkonočné recepty ako od babičky.

Veľkonočná plnka pre hostí alebo ako chutná príloha

Veľká noc sa bez tradičnej veľkonočnej plnky nezaobíde. Táto plnka zasýti a pomôže vám spotrebovať i staršie pečivo. Hodí sa ako príloha k veľkonočnej šunke, ale aj ako pohostenie pre šibačov. Plnku môžete pripraviť na mnoho spôsobov. V niektorých regiónoch sa pridávajú sušené hríby, inde zase údené mäso alebo aspoň vývar z neho.

TIP: Ak do plnky pridáte zelené listy, urobíte z nej veľkonočnú špecialitu. Môžete do nej nasekať čerstvý špenát, pažítku, petržlenovú vňať alebo mladú žihľavu či medvedí cesnak.

Čo na veľkonočnú plnku potrebujete

  • 500 g údeného bravčového mäsa
  • 8 – 10 rožkov alebo žemlí
  • 2 – 4 PL nasekaných zelených listov alebo vňate
  • 6 – 8 bio vajíčok
  • 200 ml mlieka
  • 2 PL masla
  • 1 ČL muškátového orieška
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Ako na veľkonočnú plnku

Rožky nakrájajte na malé kocky a zalejte mliekom, aby zmäkli.

Medzitým vyšľahajte osolené a okorenené žĺtky a pridajte na kocky nakrájané mäso, rozpustené maslo a nasekané bylinky.

Do bielkov pridajte štipku soli a vyšľahajte hustý sneh, ktorý primiešajte do zmesi. Potom pridajte namočené rožky.

Hotovú zmes presuňte do vymastenej zapekacej misy alebo hlbokého plechu a pečte cca 30 minút pri teplote 200 ˚C.

Vychutnajte si chrumkavú a dozlata upečenú plnku. Podávať ju môžete teplú i studenú.

Symbol Veľkej noci: Veľkonočný baranček

Na sviatočne prestretom stole by nemal chýbať veľkonočný baranček. Symbolizuje Ježiša Krista, ktorého nevinná krv bola preliata na kríži. Obetný baránok, ktorý má priniesť spásu sveta, je tak symbolom Veľkej noci medzi kresťanmi.

Čo na veľkonočného barančeka potrebujete

  • formu na barančeka
  • 3 vajíčka
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 PL oleja
  • 5 PL horúcej vody
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • citrónovú kôru
  • citrónovú, rumovú alebo vanilkovú arómu
  • hrozienka
  • kandizované ovocie
  • nasekané oriešky
  • kúsky čokolády

Ako na veľkonočného barančeka

Najskôr vymiešame žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom, zvolenou arómou a citrónovou kôrou. Potom vlejeme olej a horúcu vodu a šľaháme, kým nevznikne pena. Vmiešame hrozienka, ovocie, oriešky a kúsky čokolády.

Rozohrejeme rúru na 180 °C, príp. teplovzdušnú na 160 °C. Formu na barančeka vymažeme olejom a vysypeme hrubou múkou.

Z bielkov, do ktorých dáme štipku soli, vymiešame tuhý sneh. Múku a kypriaci prášok zmiešame a postupne pridávame do žĺtkovej peny. Napokon opatrne stierkou vmiešame i sneh.

Hotové cesto vlejme do formy a pečieme približne 40 minút. Vyskúšame drevenou špajľou, či sa cesto nelepí, a ak nie, vyberieme ho z rúry.

Keď baranček vychladne, môžeme ho pocukrovať alebo vyrobiť bielkovú, cukrovú či čokoládovú polevu a prilepiť mu oči z hrozienok. A na záver ešte mašlička na krk a veľkonočné sviatky sa môžu začať.

Tradičný veľkonočný mazanec

Sladké recepty zavŕšime veľkonočným mazancom z kysnutého cesta. Pocukrovaný mazanec bude kráľom sviatočne prestretého stola. Oceníte ho ako sviatočné raňajky alebo ako sladkú bodku k poobedňajšej kávičke.

Vedeli ste, že kedysi ho mnísi rozdávali chudobným?
Mazanec mal vtedy podobu buchiet posypaných hrozienkami alebo orieškami.

Čo potrebujete na veľkonočný mazanec

  • 500 g hladkej alebo hladkej špaldovej múky
  • 100 g medu
  • 100 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 2 – 3 čerstvé bio vajíčka
  • vanilkovú arómu
  • citrónovú kôru
  • ½ droždia
  • hrozienka
  • mandle (do cesta i na ozdobu)

Ako na veľkonočný mazanec

Pripravíme si kvások: Do ¼ litra mlieka rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť 10 – 20 minút, závisí od teploty v miestnosti. Rozpustíme maslo. Do preosiatej múky pridáme všetky ingrediencie, rozpustené maslo a kvások a cesto vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robota.

Takto pripravené cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť. V závislosti od teploty to môže byť 1 až 2 hodiny. Následne ho premiesime, premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a vytvarujeme bochník. Necháme kysnúť ešte asi 30 minút.

Rúru predhrejme na 180 °C. Pred vložením do rúry bochník potrieme žĺtkom s kvapkou mlieka a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme cca 40 minút.

Zdroj: Info,sk/PR, Whitepress
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.