• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Desivá predpoveď umelej inteligencie: Tomuto sa o 10 rokov nevyhneme

  • 19:50 03.02.2023
  • Stanford
Desivá predpoveď umelej inteligencie: Tomuto sa o 10 rokov nevyhneme

Počítačový model dokázal na báze aktuálnych poznatkov predpovedať pravdepodobný vývoj v priebehu nasledovných rokov. Tomuto sa zrejme nevyhneme.

Stanfordova univerzita vynašla nový spôsob, ako využiť umelú inteligenciu pri predpovedaní budúcnosti. Vedci na čele s klimatológom Noahom Diffenbaughom totiž zapojili počítačom vytvorený algoritmus do výpočtu, ktorý na základe aktuálne dostupných informácií odhaduje klimatický vývoj v budúcnosti.

Podľa modelu dôjde k zásadnému zvratu už o necelých 10 rokov. V 30. rokoch 21. storočia má byť totiž ovzdušie na Zemi teplejšie o 1,5 stupňa v porovnaní s obdobím z čias priemyselnej revolúcie.

Nepomôžu ani súčasné snahy o zníženie množstva produkovaných skleníkových plynov, otepleniu sa podľa počítačov tak či tak nevyhneme.

Autori štúdie pritom upozorňujú, že Parížska dohoda z roku 2015, ktorej cieľom bolo obmedziť rast teploty na 1,5 stupňa Celzia, by si mala stanoviť novú métu – obmedziť stúpanie teploty na maximálne 2 stupne, keďže prvotný cieľ sa rozhodne nepodarí splniť. Dvojstupňové oteplenie ovzdušia sa považuje za hranicu, pri ktorej dochádza k výraznému zhoršeniu životných podmienok na planéte.

V súčasnosti čelíme nárastu globálnej teploty o 1,1 stupňa, čo je dosť na to, aby sme už dnes pozorovali početné vlny horúčav, požiarov, záplav a búrok.

Zarážajúca presnosť, desivý odhad

Predpoveď umelej inteligencie nekončí pri roku 2030. Model totiž ďalej ukazuje, že ak sa aj ľudstvu podarí celkom stopnúť produkciu skleníkových plynov do roku 2076, naďalej existuje 50-percentná šanca oteplenia o dva stupne do roku 2054 a pravdepodobnosť 2 ku 3, že k pokoreniu tejto hranice dôjde medzi rokmi 2044 až 2065.

„Vďaka novému systému na predpovedanie vývoja v budúcnosti, ktorý sa opiera o aktuálny klimatický stav, môžeme potvrdiť, že svet čoskoro prekročí hranicu 1,5 stupňa Celzia,“ tvrdí Diffenbaugh vo vyhlásení.

„Náš AI model presvedčivo dokazuje, že došlo k dostatočnému otepleniu na to, aby sa prekročila hranica 2 stupňov Celzia v prípade, že k tvorbe nulových emisií dospejeme až o ďalšie polstoročie.“

(AI je označenie pre umelú inteligenciu, z angl. „Artificial Intelligence“ - pozn. red.)

Na rozdiel od minulých výpočtov, ktoré využívali prediktívne klimatické modely a údaje o svetových emisných povolenkách, sa najnovšia štúdia spolieha na databázu teplotných zmien, ku ktorým došlo v minulosti.

Počítač v týchto údajoch vystopoval opakujúce sa prvky, ktoré potom extrapoloval do budúcnosti. Konkrétne porovnával nedávne teplotné výkyvy vo vybraných lokalitách s referenčnými údajmi z rokov 1951 až 1980.

Aby vedci overili presnosť výpočtového modelu, najprv pomocou neho vypočítali pravdepodobnosť aktuálneho rastu teploty o 1,1 stupňa v porovnaní s obdobím pred priemyselnou revolúciou. Umelá inteligencia pritom dokázala správne určiť, že k tomuto míľniku dôjde v roku 2022.

„Kým sme nevideli výsledok, pristupovali sme k tomu skepticky,“ priznáva Diffenbaugh. „Takáto vysoká presnosť umelej inteligencie však zvyšuje moju dôveru v predpovede budúceho otepľovania.“

Následky, ktoré pocíti celý svet

Predpoveď umelej inteligencie o 1,5-stupňovom oteplení do začiatku 30. rokov sa zhoduje so záverom Medzivládneho výboru pre zmenu klímy (IPCC), podľa ktorého „ústredný odhad prekročenia hranice 1,5°C spadá na začiatok 30. rokov 21. storočia“.

Prekročenie dvoch stupňov v otepľovaní už z globálneho hľadiska predstavuje obrovskú hrozbu. Vedci odhadujú, že pri ňom dôjde k výraznému oslabeniu poľnohospodárskej produkcie, nárastu hladiny morí, kolapsu pozemských ekosystémov, poklesu ekonomík a závažnému poškodeniu ľudského zdravia.

Na to, aby sme sa takémuto scenáru vyhli, by sme museli dosiahnuť nulovú produkciu emisií ešte pred polovicou tohto storočia, čo zatiaľ nie je cieľom ani tých najambicióznejších bojovníkov za zelenšiu budúcnosť.

Zdroj: Info.sk, DP, pnas.org, sciencealert.com, stanford.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.