• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

​Na toto miesto vianočný stromček nikdy neklaďte!

  • 15:14 04.12.2022
  • Londýn
​Na toto miesto vianočný stromček nikdy neklaďte!

Ako sa správne starať o vianočný stromček? Jednou zo základných zásad je jeho správne umiestnenie. Len takto vám vydrží počas celých sviatkov.

Ikonický symbol Vianoc, vianočný stromček, si v decembri nachádza svoje miesto v takmer každej domácnosti. Mnohí si vychutnávajú vôňu ihličia v obývačke alebo chodbe, pričom často zabúdajú na to, že živá dekorácia nie je zvyknutá na interiérové podmienky.

Živé stromčeky po zrezaní prechádzajú dramatickou zmenou, keď ich z chladného počasia prenášame do domu alebo bytu. Kľúčom k čo najdlhšej výdrži a len minimálnemu poškodeniu stromčeka je preto správna starostlivosť.

Britský profesionálny záhradník Monty Don pre portál Express uvádza, že výhodou väčšiny druhov živých vianočných stromčekov je skutočnosť, že si ich po Vianociach môžete zasadiť v záhrade.

Čo o vás prezrádza váš vianočný stromček? Zistite to podľa výzdoby

Don radí kúpiť si vianočný stromček s koreňmi aj v prípade, že neskôr neplánujete jeho výsadbu. „Ak môžete, kúpte si stromček s koreňmi, aj keď ho neplánujete sadiť. Umiestnite ho do veľkého kvetináča s pieskom alebo kompostom,“ upresňuje záhradník. Piesok treba po celý čas pobytu stromčeka v interiéri zavlažovať čistou vodou.

Stromčeku by ste podľa Dona mali vyhradiť špecifické miesto, v blízkosti ktorého sa nenachádza radiátor alebo iný zdroj tepla. „Nikdy neumiestňujte vianočný stromček do blízkosti radiátora. Môže totiž kvôli tomu rýchlo opadať.“

Rovnako neklaďte stromček do blízkosti krbu, pretože teplo a sucho z ohňa ho dehydruje, na čo takisto reaguje opadávaním. Uprednostnite radšej chladné a tmavé miesto, väčšine stromčekov nevadí ani prievan.

K ďalším opatreniam, ktoré môžete urobiť, aby ste predĺžili životnosť stromčeka, patrí správny výber svetielok. Voľte LED svetlá, ktoré sa na povrchu príliš nezohrievajú a ich chod je lacnejší, keďže spotrebujú menej elektriny.

Ako zabrániť chradnutiu živého stromčeka: Pomôže lacný trik, stačí jedna prísada

V prípade, že ste si kúpili zrezaný stromček bez koreňov, rozhodne investujte do stojana. „Kúpte si stojan na stromček s miskou na vodu. Vodu pravidelne dopĺňajte, starajte sa oň ako o rezané kvety,“ radí Don.

Častou chybou je orezávanie kôry, aby stromček lepšie pasoval do stojana. Takýto krok však prispieva k rýchlejšiemu vysychaniu, pretože strom vstrebáva vodu jedine cez vrchnú vrstvu dreva umiestnenú tesne pod kôrou.

Správna starostlivosť predĺži život vášho vianočného stromčeka tak, že vám vydrží až do Nového roka. Ak sa potom rozhodnete, že stromček nechcete zasadiť, odstráňte ho v súlade s pokynmi samosprávy. Väčšina miest a obcí zvykne zbierať stromčeky zo sídlisk okolo 6. januára. Stromček môžete aj osekať a vetvy využiť ako tepelnú izoláciu pre rastliny v záhrade.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.