Tieto dve ročné obdobia najviac prajú onkologickým pacientom. Štatistika prekvapila aj lekárov

Zdá sa, že pri diagnostike rakoviny nie je podstatný len progres ochorenia v rámci organizmu, ale aj obdobie, v ktorom dôjde k oznámeniu nepríjemných správ. S lepšou prognózou sa stretávajú títo pacienti.
Vek, imunita, typ rakoviny, metastázy alebo zabezpečenie zdravotnej starostlivosti – to sú len niektoré z faktorov, ktoré ovplyvňujú riziko úmrtia pri onkologických ochoreniach. Najnovšie sa k nim pridala aj veľmi nečakaná podmienka – ročné obdobie v čase diagnostiky.
Štúdia publikovaná v žurnále Nutrients vysvetľuje, že štatistika prežitia praje najmä onokologickým ochoreniam odhaleným v lete a na jeseň. Vedci vychádzali z Registra rakovinových ochorení v Zürichu, Zugu, Schaffhausene a Schwyze. Ide o viac ako 171 tisíc zdokumentovaných prípadov rakoviny vo Švajčiarsku od osemdesiatych rokov minulého storočia.
Výskum hlása, že ženy aj muži, ktorým diagnostikovali nádorové ochorenie prostaty, prsníka, hrubého čreva a konečníka, pľúc alebo kože počas leta a/alebo jesene, častejšie prežili liečbu ako pacienti, ktorí sa o ochorení dozvedeli na jar alebo v zime.
Keďže ide o pozorovací výskum, je nám zatiaľ známa len spojitosť, no jednoznačnú kauzalitu nedokážeme potvrdiť. Autori však polemizujú nad myšlienkou, že liečbu rakoviny by mohol ovplyvňovať vitamín D, ktorého máme v tele prirodzene viac v teplejších a slnečnejších mesiacoch.
Dosiaľ neodhalený potenciál slnečného vitamínu
Vitamín D, ktorý sa dá užívať aj vo forme doplnkov, je kľúčový prvok boja proti zápalu. Výskumy v minulosti potvrdili aj jeho schopnosť potlačiť rast a šírenie nádorov, keďže dokáže spustiť apoptózu zhubných buniek, teda ich smrť.
„Tento biologický dôkaz by mohol vysvetľovať vyššie šance na prežitie žien so všetkými typmi rakoviny, ak im bola diagnostikovaná počas leta/jesene, alebo mužov s diagnostikou počas leta, keď majú najvyššiu hladinu vitamínu D v organizme,“ uvádzajú Švajčiari v štúdii.
Podobné výsledky poskytuje aj britská štúdia z roku 2009, podľa ktorej sa lepšie darí vyliečiť pacientov, ktorým diagnostikovali zhubné ochorenie počas jesene.
„Ak vitamín D skutočne zlepšuje šance na prežitie u onkologických pacientov, mohol by poslúžiť ako rýchlo aplikovateľný zákrok v lekárskej praxi,“ poznamenáva Nena Karavasiloglouová, jedna z autoriek novšej štúdie.
Priemerný dospelý by mal denne prijať asi 10 mikrogramov vitamínu D. Táto dávka je zhruba od apríla do konca septembra z veľkej časti pokrytá slnečnými lúčmi. V októbri až marci sa však odporúča užívať doplnky s obsahom tohto vitamínu.
Vitamín D sa dá získať aj prirodzenou cestou zo stravy. Najviac ho možno nájsť v mastných rybách (losos, sardinky), červenom mäse, pečeni, žĺtkoch a niektorých typoch cereálií.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.