• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
15°Bratislava

Ako udržať syr dlhšie čerstvý? Tento trik s fóliou vám ušetrí kopu peňazí aj starostí

  • 19:03 15.07.2022
  • Bratislava
Ako udržať syr dlhšie čerstvý? Tento trik s fóliou vám ušetrí kopu peňazí aj starostí

Nevyhadzujte zbytočné peniaze za jedlo, ktoré nestihnete zjesť pred dátumom spotreby. Takto dokážete udržať syr čerstvý oveľa dlhšie.

Keďže syr patrí k mliečnym výrobkom, jeho trvanlivosť obvykle nepresahuje horizont niekoľkých dní po kúpe. Pokiaľ nepreferujete už plesnivý syr, plesniam sa pravdepodobne chcete vyhnúť. Ako to dosiahnuť v čo najdlhšom časovom intervale?

Syrári vyrábajú väčšinu syrov v tvare kolesa, ktorý slúži na to, aby syr ešte pred dodaním do obchodu dozrel. Akonáhle sa toto koleso rozreže, dochádza k zrýchlenému dozrievaniu, ktoré si vyžaduje dôslednejšie skladovanie.

Baktérie, ktoré spôsobujú hnitie u väčšiny jedál, preferujú vlhké prostredie, takže v tvrdých syroch, ako je parmezán, sa im veľmi nedarí. Preto tento typ syra v chladničke vydrží dlhšie ako iné.

Tvrdé druhy syra by sme mali baliť do priehľadnej potravinárskej fólie, ktorá zabráni prúdeniu vzduchu zvonku – ten by mohol syr vysušiť. Nebaľte ich do papiera na pečenie alebo voskovej potravinárskej fólie.

Mäkšie syry obsahujú viac vody, a preto musia aj po zabalení dýchať. Ak im v tom zabránite, vyprodukujú silný amoniakový zápach, ktorý okrem arómy ničí aj chuť syra. Baľte ich preto do voskového papiera alebo spomínaného papiera na pečenie, a takto ich vložte do uzatvárateľnej nádoby.

V prípade, že sa na tvrdom syre vyskytne pleseň, jeho konzumáciu neriskujte. Pleseň je totiž žiadaná len na konkrétnych druhoch, ktoré sa s ňou už predávajú, no pri spontánnom a nevyžiadanom výskyte by vám mohla uškodiť.

Syry by sme mali ideálne jesť ešte pred dátumom spotreby, no ak to nestihnete, môžete ich zamraziť, hoci po rozmrazení treba počítať s tým, že ich textúra a chuť už nebude taká kvalitná. Najväčšie škody hrozia mäkkým syrom s vysokým obsahom vlhkosti, na povrchu ktorých sa v mrazničke tvoria ľadové kryštály, alebo sa vlaha z nich môže odpariť, takže vyschnú.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

DNES - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

DNES - 7:07Zaujímavosti

Tieto jemné plátky reďkoviek majú dokonalú octovú chuť s nádychom sladkosti vďaka pridaniu medu.

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov - dnes

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov - dnes

DNES - 5:42Zaujímavosti

Penélope Cruzová patrí medzi dvorné herečky oceňovaneho španielskeho režiséra Pedra Almodóvara.

Prečo váš pes priberá? Neopakujte túto chybu pri kŕmení!

Prečo váš pes priberá? Neopakujte túto chybu pri kŕmení!

VČERA - 20:04Zaujímavosti

To, čo dokážeme bez problémov stráviť my, nepatrí do misky pre psa. Z niektorých bežne konzumovaných jedál môžu naši domáci miláčikovia dokonca nechcene priberať.

Falošné upozornenie na mobile: Takto môžu útočníci vidieť všetko na obrazovke a vybielia vám účet

Falošné upozornenie na mobile: Takto môžu útočníci vidieť všetko na obrazovke a vybielia vám účet

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Používatelia smartfónov by mali byť na pozore pred novým typom podvodu.