• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
11°Bratislava

Mužom s týmto ochorením hrozí oveľa vyššie riziko rakoviny prostaty

  • 19:35 29.05.2022
  • Bratislava
Mužom s týmto ochorením hrozí oveľa vyššie riziko rakoviny prostaty

Chronické ochorenie, ktoré sa často vyskytuje u mužov aj žien, môže zvýšiť riziko rakoviny prostaty, hlása výskum.

Prostata je malá žľaza v tvare vlašského orechu, ktorá u mužov produkuje tekutinu, ktorá vyživuje a prenáša spermie von zo semenníkov. K rakovine prostaty dochádza, keď sa bunky tejto žľazy začnú nekontrolovateľne deliť, pričom môžu napadnúť aj okolité orgány.

V prípade, že sa rakovina prostaty odhalí v skorom štádiu, jej prognóza je relatívne dobrá. Za najčastejšie rizikové faktory pritom označujeme vek, rodinnú anamnézu a nezdravý životný štýl. Výskum illinoiskej zdravotníckej organizácie Northwestern Medicine ich ešte dopĺňa o chronické ochorenie, ktoré sa dosiaľ v súvislosti s rakovinou nespomínalo.

Vedci po dvadsiatich rokoch výskumu dokazujú, že s rakovinou prostaty súvisí aj syndróm dráždivého čreva, ktorý zastrešuje skupinu príznakov, ktoré pacientovi výrazne znepríjemňujú život. Pri tomto ochorení dochádza najmä k častým bolestiam brucha a problémom s trávením, či už ide o hnačku alebo zápchu, respektíve oboje.

Najčastejšou formou syndrómu dráždivého čreva je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, ktoré sú tiež rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva. Výskum Northwestern Medicine tvrdí, že pacientom s týmto ochorením hrozí štvor- až päťnásobné riziko rakoviny prostaty oproti tým, ktorí nemajú problémy s podobnými ochoreniami tráviaceho traktu.

Štúdia prebiehala v rozmedzí rokov 1996 až 2017 a zúčastnilo sa jej 10 tisíc mužov so syndrómom dráždivého čreva. Každý z nich podstúpil vyšetrenie prostaty, v rámci ktorého sa zisťovala prítomnosť látok PSA v krvi. Tie určujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny alebo jej prípadný výskyt. Hladina PSA bola vo výsledku vyššia u mužov, ktorých trápil syndróm dráždivého čreva.

Ako sme už spomenuli, k najčastejším formám syndrómu dráždivého čreva patrí Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Prvá z nich môže postihnúť ľubovoľnú časť tráviacej sústavy, zatiaľ čo tá druhá sa týka predovšetkým hrubého čreva a konečníka.

Experti sa zhodujú na tom, že počet prípadov syndrómu dráždivého čreva celosvetovo narastá. Napriek tomu dodnes nevieme s istotou povedať, čo toto ochorenie spôsobuje. Za najpravdepodobnejšie sa považuje vysvetlenie, že ho spúšťa reakcia tráviacej sústavy na vlastný imunitný systém.

Na druhej strane rakovina prostaty sa považuje za druhý najčastejší a jeden z najsmrteľnejších druhov onkologických ochorení u mužov. Čiastočne za to môže skutočnosť, že jej príznaky sa v počiatočných štádiách zhodujú s mnohými prejavmi nezhubného zväčšenia prostaty.

Zdroj: Info.sk, DP, healthdigezt.com, europeanurology.com, mayoclinic.org, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

18:55 11.05.2024Zdravie

Pravidelné používanie smartfónu na nás zanecháva fyzické príznaky. Nejde len o zhoršený zrak, následky pociťujú aj prsty na rukách.

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

20:22 10.05.2024Zdravie

Štúdie ukázali, že po transplantácii došlo u ľudí k zvláštnym zmenám.

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

21:44 08.05.2024Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

8:20 08.05.2024Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.