• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Zdravotné sestry ukážu, koľko naozaj zarábajú

  • 16:34 15.10.2013
  • BRATISLAVA
Zdravotné sestry ukážu, koľko naozaj zarábajú

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) chce vyvrátiť štatistické tvrdenia o mzdách sestier a pôrodných asistentiek, ktoré uvádza ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská i prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislav Pásztor.

Podľa komory sú nepravdivé a účelovo podsúvané verejnosti, pustili sa preto do zbierania výplatných pások.

"Výplatné pásky zhromažďujeme, v krátkom čase vyhodnotíme ich obsah a s výsledkom sa obrátime na ministerstvo zdravotníctva," skonštatovala Ivana Kvetková zo SKSaPA.

Ministerka údajne zavádza verejnosť

Zvolenská začiatkom mesiaca informovala, že v štátnych nemocniciach je priemerný mesačný plat sestier 1016 eur.

Podľa údajov, ktoré poskytla Asociácia štátnych nemocníc združujúca 24 veľkých zdravotníckych zariadení, medzi ktorými sú i univerzitné a fakultné nemocnice či ústavy, bola priemerná mesačná mzda sestier a pôrodných asistentiek vrátane všetkých príplatkov 1 037 eur.

Ako ministerka uviedla, v krajských a súkromných nemocniciach to má byť necelých 800 eur. V neštátnych ambulanciách sa podľa ASL priemerné zárobky pohybujú zase na úrovni 750 eur. Všetky sumy sú uvádzané v hrubom.

Komora výzvu zverejnila na svojej internetovej stránke, od sestier a pôrodných asistentiek chce, aby okrem výplatných pások zasielali i počet rokov praxe ako i to, či pracujú v štátnom, neštátnom zariadení či ambulancii. Privítali by aj údaje o tom, či majú delené úväzky, prípadne či ich zamestnávateľ núti vykonávať prácu nad rámec zmluvy.

Platy sú dlhodobo slabé

Sestry dlhodobo požadujú riešenie platovej otázky. V marci minulého roka im 141 poslancov NR SR schválilo zákon o minimálnych mzdových nárokoch, ktorý im mal od apríla 2012 garantovať minimálne platy od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Zákonu predchádzala petícia, pod ktorú sa podpísalo 250 tis. ľudí. Legislatíva bola v praxi len niečo vyše troch mesiacov, keď v júli 2012 ústavný súd pozastavil jej účinnosť. Zákon bol nakoniec po takmer roku vyhlásený za protiústavný.

Ministerstvo zdravotníctva trvá na to, že v štátnych nemocniciach majú sestry a pôrodné asistentky platy tak, akoby legislatíva i naďalej platila, takúto garanciu chcel najnovšie premiér Robert Fico rozšíriť aj na zariadenia vyšších územných celkov. Jeho riešenie však sestry odmietli, tvrdia, že diskriminuje tie z nich, ktoré pracujú v súkromných nemocniciach. SKSaPA i sesterské odbory požadujú taký zákon, ktorý bude riešiť odmeňovanie všetkých sestier, bude v súlade s ústavou a finančne krytý. Toto je jedna z požiadaviek deklarácie, ktorou zavŕšili trojdňovú výstražnú stanovačku pred úradom vlády, ktorú zorganizovali začiatkom októbra.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

DNES - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

DNES - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

DNES - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

DNES - 14:59Ekonomické

Problematiku svetovej výstavy Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, nie Ministerstvo hospodárstva SR.

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.