Prvá vec, ktorú by ste mali spraviť s reďkovkami po príchode z obchodu: Na toto sa zabúda!
- 9:45 26.03.2022
- Bratislava

Neoberajte čerstvé reďkovky o veľkú časť ich potenciálu. Takto by ste sa o ne mali postarať hneď po návrate z nákupu.
Jemne štipľavé reďkovky sa perfektne hodia na chlieb s maslom alebo do šalátu. V závere článku vás naučíme aj to, ako si z nich pripraviť lahodné pesto, no ešte predtým sa treba oboznámiť s tým, ako vyzerá správna starostlivosť o túto chutnú zeleninu. Niektoré kroky by ste pritom mali spraviť hneď po príchode domov z obchodu.
Časť, ktorú treba hneď odstrániť
Ešte predtým, ako reďkovky odložíte do chladničky alebo ich umyjete, by ste z nich mali odstrániť zelené stonky, ktoré vytŕčajú z vrchu. Mnohí ľudia robia chybu, že si červené bobuľky odtŕhajú od stoniek až vtedy, keď sa ich chystajú zjesť. Stonky ale z koreňov odoberajú vlahu a postupne sa premieňajú na mazľavú zeleň. Reďkovky tak rýchlejšie zvráskavejú a vyschnú.
Zelené stonky pritom netreba hádzať do koša. Ide o časť reďkovky, ktorá je celkom jedlá, no rýchlo sa kazí, preto je najlepšie spotrebovať ju čím skôr – ideálne do troch dní od kúpy.
Zelené časti reďkovky po obratí opláchnite v miske s vodou a zviažte ich v spodnej časti. Predtým, ako ich odložíte do chladničky, ich nechajte poriadne vyschnúť a zabaľte ich do papierovej utierky. Tú vložte do vzduchotesného vrecka.
Ako využiť stonky reďkovky
Chuť zelených častí reďkovky závisí od druhu zeleniny. Čím dlhšie reďkovke trvá, kým dozrie, tým horkejšiu chuť budú mať stonky. Mladé a jemné výhonky sa môžu použiť surové ako prísada v šalátoch a sendvičoch. Staršie a tvrdšie stonky môžu mať na sebe chĺpky. Tieto sa zas hodia na varenie alebo primiešanie do pesta.
Ako si pripraviť pesto z reďkovkových stoniek
Budete potrebovať:
- 2 struky cesnaku
- 2 šálky nahrubo nakrájaných stoniek reďkovky
- ½ šálky olivového oleja
- ¼ šálky píniových orechov (alebo iného druhu orechov)
- ½ nastrúhaného parmezánu alebo iného slaného tvrdého syra
- šťavu z polovice citróna
- soľ a korenie
Postup
Cesnak ošúpte a zmixujte ho v mixéri. K cesnaku pridajte stonky reďkoviek, olej a orechy, a mixujte dohladka. Potom pridajte syr a premiešajte tak, aby sa prepojil so zvyškom zmesi. Na záver pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie a jemne premixujte.

Hrozivý nález z Pompejí: Toto našli v jednom z domov
Rodina, ktorá pri výbuchu sopky zhorela zaživa, sa v posledných chvíľach pokúšala zabrániť tragédii.

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI
Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať
Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!
Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.
Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?