Tento druh fazule má prekvapivý vplyv na krvné cievy

Fazule sa ukázali ako užitočný nástroj pri boji s vysokým krvným tlakom.
Vysoký krvný tlak sa bežne reguluje pomocou liekov a zmeny stravovania. Zníženie príjmu soli je jedným z najdôležitejších aspektov. Ukázalo sa však, že pridanie určitého druhu fazule do stravy je účinné nielen pri znižovaní krvného tlaku, ale aj pri znižovaní vysokého cholesterolu a rizika srdcových chorôb.
Vedci zistili, že mungo fazule dokážu znížiť aktivitu enzýmu konvertujúceho angiotenzín (ACE), ktorý sťahuje krvné cievy a má za následok vysoký krvný tlak
Fazuľky mungo sú drobné fazule oválneho tvaru, ktoré sú dostupné v niekoľkých formách, pričom lúpaná verzia je obľúbená v indických jedlách a spracovaná verzia fazuľových klíčkov a škrobových rezancov je bežnejšia v ázijskej kuchyni.
V štúdii publikovanej v časopise Human and Experimental Toxicology vedci zistili, že fazuľa mungo je vysoko účinná pri inhibícii oxidácie LDL vďaka schopnosti zachytávania voľných radikálov.
Hypertenzívne potkany, ktoré užívali extrakt z klíčkov fazule mungo počas jedného mesiaca zaznamenali významné zníženie systolického krvného tlaku. Fazuľa mungo má vysokú koncentráciu fenolov a proteínových fragmentov nazývaných peptidy, ktoré pomáhajú znižovať aktivitu ACE.
Nedávne štúdie, ktorých sa zúčastnilo 58 000 mužov a žien vo veku 40-79 rokov, zistili, že ľudia s najnižším príjmom horčíka v strave mali o 51 percent vyššie riziko úmrtnosti na srdcové choroby v porovnaní s tými, ktorí ho prijímali najviac.
Fazuľa mungo výrazne zlepšuje hladinu horčíka a pomáha predchádzať infarktu a mŕtvici. Iné štúdie zdôrazňujú účinky fazule mungo na hypertenziu a zníženie LDL cholesterolu.
Znižuje riziko cukrovky
V štúdii publikovanej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry užívali myši s cukrovkou 2. typu denne extrakt z fazule mungo. Počas piatich týždňov u nich došlo k významnému zníženiu hladín glukózy v krvi a plazmatického C-peptidu, indikátora uvoľňovania inzulínu.
Tým došlo k merateľnému zlepšeniu metabolizmu glukózy a citlivosti na inzulín. Výskumníci tiež poznamenali, že zvýšené triglyceridy - bežná lipidová abnormalita u diabetikov typu II., sa vďaka mungo tiež podarilo znížiť.
Ďalšia štúdia uvedená v časopise BMC Complementary and Alternative Medicine ukázala, že fazuľa mungo potláča rast rakoviny pečene a vysoko agresívnej rakoviny krčka maternice.
Podľa vedcov sa pritom zapája viacero mechanizmov, vrátane cytotoxicity, indukcie protirakovinových cytokínov, zastavenia cyklu rakovinových buniek a spustenia apoptózy. Tieto vlastnosti môžu byť zodpovedné za ochranný účinok mungo fazúľ pred inými druhmi rakoviny.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.