Nedarí sa vám schudnúť? Toto je dôvod, prečo sú niektorí ľudia stále hladní

To, čo sa deje s telom po jedle, dokáže ovplyvniť ďalší príjem kalórií.
Ľudia, ktorých hladina cukru v krvi po jedle klesne príliš nízko, pociťujú takmer 10-percentný nárast hladu v porovnaní s tými, ktorých hladina cukru v krvi klesá menej. Títo ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú pociťovať hlad dve alebo tri hodiny po jedle a každý deň zjedia stovky kalórií navyše. Tieto zistenia boli publikované v akademickom žurnále Nature Metabolism.
Vedci si myslia, že osobný metabolizmus je dôvodom, prečo niektorí ľudia neustále priberajú, aj keď držia kontrolovanú diétu. Výskumný tím zhromaždil údaje o hladinách cukru v krvi a iných zdravotných ukazovateľoch u 1 070 dospelých po tom, ako zjedli raňajky. Účastníci mali na raňajky muffiny, ktoré obsahovali rovnaké množstvo kalórií, ale líšili sa v zložení tuku, sacharidov, bielkovín a vlákniny.
Vedci im urobili aj orálny glukózový tolerančný test (OGTT), aby skontrolovali, ako ich telo reaguje na cukor. Počas dvojtýždňového obdobia štúdie boli hladiny cukru v krvi subjektov merané pomocou monitorov glukózy. V aplikácii bolo zaznamenané, koľkokrát boli hladní a čo a kedy jedli počas dňa.
Tím výskumníkov si všimol, že niektorí účastníci zaznamenali pokles glukózy dve až štyri hodiny po jedle (mierna hypoglykémia). Výsledky naznačujú, že ľudia s veľkými poklesmi hladiny cukru v krvi, napriek tomu, že jedli rovnaké jedlá, zaznamenali deväťpercentný nárast chuti do jedla a zjedli ďalšie jedlo o pol hodiny skôr ako ostatní. Pár hodín po raňajkách skonzumovali o 75 kalórií viac ako ostatní a počas dňa prijali navyše 312 kalórií.
Konzumácia týchto množstiev kalórií by nakoniec spôsobila, že by ľudia pribrali 9 kg za rok. Vedúca štúdie Ana Valdes povedala:
„Mnoho ľudí sa snaží schudnúť a udržať si váhu a len niekoľko stoviek kalórií navyše každý deň môže pridať až niekoľko nabratých kíl za rok. Naše zistenie, že veľkosť poklesu cukru po jedle má taký veľký vplyv na hlad a chuť do jedla, má veľký potenciál pomôcť ľuďom pochopiť a kontrolovať svoju váhu a dlhodobé zdravie.“
V tejto štúdii muži zaznamenali o niečo väčšie poklesy ako ženy. Každý účastník mal čas od času rôzne poklesy cukru, dokonca aj po tom, čo jedol rovnaké jedlá, čo naznačuje, že kľúčovými parametrami sú rozdiely v metabolizme, črevnej flóre a úrovni aktivity.
Preto konzumácia správnych potravín pomáha jedinečnej biológii každého jednotlivca cítiť sa dlhšie nasýtený a prijímať menej kalórií. Spoluautor štúdie Tim Spector povedal:
„Jedlo je zložité a ľudia sú komplikovaní, ale náš výskum konečne začína otvárať čiernu skrinku medzi stravou a zdravím. Sme nadšení, že sme mohli premeniť túto špičkovú vedu na domáci test výživy a mikrobiómov, takže každý má možnosť objaviť svoje jedinečné reakcie na jedlo, aby čo najlepšie podporil svoj metabolizmus a zdravie čriev.“

Plastickí chirurgovia prezradili, ktoré zákroky by nikdy nepodstúpili
Lekári uviedli, akým plastickým operáciám by sa sami vyhli.

Táto tabletka trojnásobne zvyšuje riziko mŕtvice u žien
Nová štúdia varuje, že tabletka môže strojnásobiť riziko špecifického typu mŕtvice u mladých žien.

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov
Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov.

Účinky kolagénu: Toto sa stalo ľuďom, ktorí jedli tyčinky s kolagénom
Vedci sa pozreli na vplyv tyčiniek s obsahom kolagénu na redukciu hmotnosti.

Kardiológ upozorňuje: 6 vecí, ktoré musíte urobiť predtým, ako vám začne zlyhávať srdce
Lekár odhalil 5 prekvapivých faktorov pre dlhší život.