• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.6.2025Meniny má Alfréd
18°Bratislava

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov

  • 9:06 21.05.2025
  • Bratislava
Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov

Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov.

Na vitamíny a minerály je najvzácnejšia čierna reďkovka, ktorá okrem iného obsahuje významné množstvo draslíka. Vysoký podiel vody a nízky obsah kalórií robia z reďkovky ideálnu potravinu pri redukčných diétach. Uviedol to regionálny úrad verejného zdravotníctva (RVÚZ) Bratislava.

Reďkovka je bohatá na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a ochrane buniek pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a fosfor,“ vysvetlila Katarína Blažová z RÚVZ.

Pravidelná konzumácia reďkovky môže podľa odborníčky zmierniť prejavy zápalových ochorení, ako sú akné alebo ekzém. Prítomnosť draslíka v reďkovke zas pomáha chrániť srdcovo-cievny systém. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a podielu vlákniny prispieva reďkovka aj k stabilizácii hladiny cukru v krvi.

Vláknina obsiahnutá v reďkovke pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku a podporuje trávenie. Konzumácia reďkoviek stimuluje tvorbu žlče, čím priaznivo pôsobí na činnosť pečene a žlčníka,“ vymenovala ďalšie pozitíva Blažová. Okrem toho má mierne močopudné účinky, ktoré napomáhajú prirodzenému vylučovaniu toxínov z tela.

Čierna reďkovka ponúka významné množstvo draslíka, dôležitého pre kardiovaskulárny a nervovo-svalový systém človeka. Obsahuje aj horčičné silice, ktoré sú zodpovedné za jej charakteristickú štipľavú chuť. Šťava z čiernej reďkovky má veľmi dobré účinky pri niektorých problémoch so žlčníkom či pečeňou, tráviacich ťažkostiach ako sú nadúvanie, zápcha a pocit ťažoby po jedle. Ako doplnil RÚVZ, sirup z tohto druhu reďkovky sa používa na zmiernenie kašľa.

Pre zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok je podľa odborníčky najlepšie konzumovať reďkovku čerstvú. Môže sa pridať do šalátov, nátierok alebo použiť ako príloha k hlavným jedlám. Pred konzumáciou je dobré poradiť sa s lekárom, pretože v tehotenstve, pri ochoreniach štítnej žľazy či žalúdočných vredoch sa šťava z reďkovky neodporúča piť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto by mali robiť alergici každý deň, 30-sekudový trik zabráni sennej nádche

Toto by mali robiť alergici každý deň, 30-sekudový trik zabráni sennej nádche

VČERA - 7:07Zdravie

Robte túto jednoduchú 30-sekundovú úlohu každý deň a vyhnite sa tak sennej nádche.

Žiletky v hrdle? Takto vyzerajú príznaky nového variantu covidu

Žiletky v hrdle? Takto vyzerajú príznaky nového variantu covidu

20:50 14.06.2025Zdravie

SARS-CoV-2 stále mutuje. Dôkazom toho je aj nový variant Nimbus.

Vyrážky vznikajú aj pri varení, pozor na túto chybu!

Vyrážky vznikajú aj pri varení, pozor na túto chybu!

21:51 11.06.2025Zdravie

Tento krok pri varení sa môže podpísať pod poškodené zdravie a výzor vašej pokožky.

Táto generácia má nižšie riziko demencie, ukázala štúdia

Táto generácia má nižšie riziko demencie, ukázala štúdia

20:22 08.06.2025Zdravie

Najvýraznejšie sa to ukazuje u žien.

Tieto dva druhy strukovín znižujú cholesterol a zmierňujú riziko srdcového infarktu

Tieto dva druhy strukovín znižujú cholesterol a zmierňujú riziko srdcového infarktu

7:18 08.06.2025Zdravie

Štúdia potvrdila, že dva typy strukovín výrazne znižujú cholesterol a zápal, čím chránia pred srdcovými chorobami.