• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.7.2025Meniny má Ilja, Eliáš
32°Bratislava

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov

  • 9:06 21.05.2025
  • Bratislava
Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov

Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov.

Na vitamíny a minerály je najvzácnejšia čierna reďkovka, ktorá okrem iného obsahuje významné množstvo draslíka. Vysoký podiel vody a nízky obsah kalórií robia z reďkovky ideálnu potravinu pri redukčných diétach. Uviedol to regionálny úrad verejného zdravotníctva (RVÚZ) Bratislava.

Reďkovka je bohatá na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a ochrane buniek pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a fosfor,“ vysvetlila Katarína Blažová z RÚVZ.

Pravidelná konzumácia reďkovky môže podľa odborníčky zmierniť prejavy zápalových ochorení, ako sú akné alebo ekzém. Prítomnosť draslíka v reďkovke zas pomáha chrániť srdcovo-cievny systém. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a podielu vlákniny prispieva reďkovka aj k stabilizácii hladiny cukru v krvi.

Vláknina obsiahnutá v reďkovke pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku a podporuje trávenie. Konzumácia reďkoviek stimuluje tvorbu žlče, čím priaznivo pôsobí na činnosť pečene a žlčníka,“ vymenovala ďalšie pozitíva Blažová. Okrem toho má mierne močopudné účinky, ktoré napomáhajú prirodzenému vylučovaniu toxínov z tela.

Čierna reďkovka ponúka významné množstvo draslíka, dôležitého pre kardiovaskulárny a nervovo-svalový systém človeka. Obsahuje aj horčičné silice, ktoré sú zodpovedné za jej charakteristickú štipľavú chuť. Šťava z čiernej reďkovky má veľmi dobré účinky pri niektorých problémoch so žlčníkom či pečeňou, tráviacich ťažkostiach ako sú nadúvanie, zápcha a pocit ťažoby po jedle. Ako doplnil RÚVZ, sirup z tohto druhu reďkovky sa používa na zmiernenie kašľa.

Pre zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok je podľa odborníčky najlepšie konzumovať reďkovku čerstvú. Môže sa pridať do šalátov, nátierok alebo použiť ako príloha k hlavným jedlám. Pred konzumáciou je dobré poradiť sa s lekárom, pretože v tehotenstve, pri ochoreniach štítnej žľazy či žalúdočných vredoch sa šťava z reďkovky neodporúča piť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ľudia, ktorým hrozí rakovina hrubého čreva, by mali piť tento nápoj

Ľudia, ktorým hrozí rakovina hrubého čreva, by mali piť tento nápoj

VČERA - 20:24Zdravie

Štúdia ukázala, že obľúbený nápoj môže chrániť pred rakovinou čriev.

Trápia vás suché a svrbivé oči? Na vine môžu byť mikroskopické roztoče

Trápia vás suché a svrbivé oči? Na vine môžu byť mikroskopické roztoče

VČERA - 19:38Zdravie

Ak vás dlhodobo trápi pocit sucha, svrbenia či pálenia v očiach, príčina môže byť oveľa nepríjemnejšia, než si myslíte.

Lekár varuje: Tento doplnok by som nikdy neužíval, zvyšuje riziko úmrtia

Lekár varuje: Tento doplnok by som nikdy neužíval, zvyšuje riziko úmrtia

21:25 13.07.2025Zdravie

Obľúbený doplnok stravy môže v skutočnosti mnohým škodiť.

Jednoduchý test dokáže určiť vaše riziko predčasnej smrti, zaberie vám pár sekúnd

Jednoduchý test dokáže určiť vaše riziko predčasnej smrti, zaberie vám pár sekúnd

20:59 13.07.2025Zdravie

Domáci test dokáže odhaliť, či vám hrozí smrť v najbližšom desaťročí.

Tento odev by ste v horúčavách nikdy nemali nosiť, môže spustiť skrytý zdravotný problém

Tento odev by ste v horúčavách nikdy nemali nosiť, môže spustiť skrytý zdravotný problém

20:28 13.07.2025Zdravie

Odborníčka varuje pred nosením určitých druhov oblečenia počas horúčav.