• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
14°Bratislava

Tieto triky pri varení musíte začať používať. Znižujú totiž riziko rakoviny

  • 8:22 19.01.2022
  • Bratislava
Tieto triky pri varení musíte začať používať. Znižujú totiž riziko rakoviny

Nie je to len o tom, čo jete. Na riziko rakoviny vplýva aj spôsob, akým jedlo pripravujete.

Určite ste už zachytili informáciu o tom, že spálené jedlo je natoľko škodlivé, že môže v tele vyvolať rakovinu. Toto tvrdenie bolo veľakrát potvrdené aj vyvrátené, preto mnohí dodnes nevedia, či mu veriť alebo nie.

Spálené jedlo je väčšinou výsledkom náhody (či skôr nehody), a väčšina ľudí sa mu vyhýba, keď sa dá. Dá sa teda predpokladať, že spálené jedlo nejeme dostatočne často na to, aby výrazným spôsobom ovplyvnilo naše riziko vzniku rakoviny.

Ako vidíte, pre zdravie nie je dôležité len to, čo jeme, ale aj ako to pripravujeme. Predmetom diskusií je aj príprava jedla pri vysokej teplote. V rámci tohto procesu sa totiž ako vedľajší produkt tvorí akrylamid, o ktorom vieme, že minimálne u zvierat spôsobuje rakovinu. K vzniku tohto produktu najviac dochádza pri opekaní, grilovaní, toustovaní a vyprážaní.

Podľa britskej Agentúry pre potravinový štandard (FSA) sa vedci zhodujú na tom, že akrylamid z jedla má potenciál vyvolať rakovinu aj u človeka. „V rámci prevencie odporúčame redukovať množstvo konzumovaného akrylamidu,“ radil úrad ešte v roku 2017.

Aj toto odporúčanie sa ale nevyhlo kritike. Podľa viacerých uznávaných vedcov nemožno výsledky z pokusov na zvieratách aplikovať na ľudí, a to najmä preto, že zvieratám boli podávané dávky zlúčeniny v oveľa väčšom množstve, než k akému sa bežne dostane človek.

Ďalšie organizácie, ako je Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) a americká Agentúra na ochranu životného prostredia, napriek všetkým pochybnostiam označujú akrylamid za „možný“ alebo „pravdepodobný“ ľudský karcinogén.

Vráťme sa však k pôvodnému tvrdeniu FSA. Tá tvrdí, že zriedkavá konzumácia spáleného alebo pripáleného jedla pravdepodobne naozaj nemá výrazný vplyv na vznik rakoviny, a tak ak sa vám občas pripáli jedlo, nemusíte ho hneď vyhadzovať.

Ak ale často grilujete a vyprážate alebo sa spoliehate na iné varné spôsoby, pri ktorých rastie riziko spálenia jedla, možno nastal čas popremýšľať nad zmenou. FSA radí „vyprážať, piecť, toustovať alebo opekať jedlá s vysokým obsahom škrobu len dovtedy, kým nenadobudnú zlatistú alebo svetlejšiu farbu“.

Ak chcete ďalej redukovať riziko onkologických ochorení pri varení pri vysokých teplotách, dodržujte tieto zásady:

  • pečte a opekajte jedlo pri nižšej teplote
  • varte pomaly v pomalom hrnci (crockpote)
  • pošírujte (pošírovanie je spôsob varenia jedla, pri ktorom teplota tekutiny nesmie prekročiť 95 stupňov Celzia)
  • používajte tlakový hrniec

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com, healthline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

DNES - 6:45Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.