• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 8.5.2025Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Táto potravina znižuje riziko rakoviny a srdcových ochorení. Stačí pol lyžice denne

  • 19:37 15.01.2022
  • Svet
Táto potravina znižuje riziko rakoviny a srdcových ochorení. Stačí pol lyžice denne

Vďaka tejto bežnej potravine dokážete znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Štúdia zistila, že pol polievkovej lyžice olivového oleja denne môže znížiť riziko úmrtia na srdcové choroby alebo rakovinu. Olivový olej je dobre známy tým, že je súčasťou stredomorskej stravy a má množstvo zdravotných výhod.

Ľudia, ktorí jedia veľa zeleniny, rýb, ovocia, orechov a obilnín, sa považujú za zdravších a žijú dlhšie. Dietológovia skúmali 90 000 ľudí a zistili, že ak do stravy zahrnuli olivový olej, znížili si tak riziko skorej smrti.

Dobrovoľníkov sa každé štyri roky pýtali na ich príjem potravy, vrátane používania olivového oleja. To zahŕňalo šalátové dresingy, pridávanie do jedla alebo na chleba, na pečenie a vyprážanie. Štúdia trvala 28 rokov, počas ktorých zomrelo 36 856 ľudí.

Zistilo sa, že ľudia, ktorí mali viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, mali o 19 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia ako tí, ktorí tak neurobili. Tiež zaznamenali o 19 percent nižší výskyt úmrtí na srdcové choroby a zníženie rizika úmrtia na rakovinu o 17 percent.

V porovnaní s ľuďmi, ktorí nikdy alebo len zriedka prijímali olivový olej, mali konzumenti oleja o 18 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na choroby dýchacích ciest. Mali tiež o 29 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na choroby, ako je Alzheimerova choroba.

Marta Guasch-Ferré, hlavná autorka štúdie publikovanej v Journal of the American College of Cardiology, povedala:

„Naše zistenia podporujú súčasné diétne odporúčania na zvýšenie príjmu olivového oleja a iných nenasýtených rastlinných olejov. Je možné, že vyššia spotreba olivového oleja je znakom celkovo zdravšej stravy a vyššieho socioekonomického postavenia. Avšak aj po úprave o tieto a ďalšie faktory sociálneho ekonomického statusu zostali naše výsledky do značnej miery rovnaké."

Podľa autorov štúdie by mali všeobecní lekári pacientom odporúčať, aby nahradili určité tuky, ako je margarín a maslo, olivovým olejom, aby sa zlepšilo ich zdravie.

Štúdia skúmala, čo sa stane, ak každý deň nahradíte približne tri štvrtiny polievkovej lyžice masla olivovým olejom, pričom zistila, že to má za následok zníženie rizika predčasného úmrtia o 14 percent.

Existujú rôzne druhy olivového oleja v závislosti od toho, ako bol lisovaný a či obsahuje rozpúšťadlá – pričom extra panenský je najčistejší a považovaný za najzdravšiu formu.

Nie je známe, prečo sa zdá byť olivový olej lepší ako iné oleje pri znižovaní rizika rakoviny a srdcových problémov. Ale predpokladá sa, že by to mohlo byť spojené s mononenasýtenými mastnými kyselinami v oleji.

Mononenasýtené tuky môžu pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi, čo môže znížiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Poskytujú tiež živiny, ktoré pomáhajú rozvíjať a udržiavať bunky vášho tela.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

VČERA - 7:07Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.