• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Detské sny o mieri nepoznajú národnosť, dokazuje výstava

  • 12:00 05.10.2013
  • BRATISLAVA
Detské sny o mieri nepoznajú národnosť, dokazuje výstava

Nádej detí na mier je silnejšia ako vojna. Dokazuje to putovná výstava Detské sny o mieri, ktorá má od piatka do 29. novembra zastávku v bratislavskom Medzinárodnom dome umenia pre deti – Bibiane, agentúru SITA o tom informovala Dagmar Valčeková z Bibiany.

Výstava, ktorú návštevníci nájdu v malej galérii Bibiany v jej sídle na Panskej 41, vznikla vďaka projektu inovatívnej a kreatívnej učiteľky Maureen Kushnerovej z New Yorku.

Deti rôznych národností žijúcich v Izraeli v jej tvorivých dielňach vytvorili nástenné maľby a obrazy na tému vojna a mier.

V svojich obrázkoch “snívajú o tom, že ich vízia otvorí srdce, povznesie ducha každého a bude vo svete šíriť priateľstvo, pochopenie a lásku,“ uviedla ďalej Valčeková.
Sen jednej učiteľky

Za vznikom výstavy stálo pozvanie inovatívnej učiteľky z New Yorku Maureen Kushnerovej v roku 1994 do Izraela, aby tu uskutočnila svoj autorský projekt.

Počas desiatich rokov precestovala Maureen celý Izrael od Galilee na severe až po Negevskú púšť na juhu a do projektu zapojila židovské, arabské, beduínske a drúzske deti, rovnako ako deti etiópskych a ruských prisťahovalcov. Na odstránenie bariér detí Maureen využívala smiech.

Cez humor deti prekonali svoje obavy a bolesť a vytvorili obrazy motivované mierom, toleranciou a nádejou. Posolstvo mieru, vyjadrené prostredníctvom ich výtvarných diel, si možno na Slovensku pozrieť po prvý raz práve na výstave v Bibiane.

Výstava bola postupne vystavená v izraelskom parlamente Knessete a vo viac ako 100 mestách po USA, Kanade a Európe. Dodnes ju navštívilo vyše 20 miliónov ľudí. Putovný projekt predstavuje Bibiana v spolupráci s Veľvyslanectvom Izraela na Slovensku. Výstava sa dá navštíviť do 29. novembra, denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00, posledný vstup je o 17:30.
Bibiana pozýva

Bibiana pozýva aj na výstavu Slovenské insitné umenie zo Srbska zo zbierky Galérie Babka Kovačica.

Tá je od začiatku októbra prístupná v Dvorane Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33 v Bratislave. Návštevníci na nej nájdu 144 diel 63 maliarov troch generácií - počnúc najstarším Vladimírom Bobošom (1906) až po najmladšiu Saňu Stvorcovú (1992).

Výstava vznikla v spolupráci Nadácie Babka Kovačica a Bibiany - medzinárodného domu umenia pre deti, s podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva zahraničných vecí Srbskej republiky a Ministerstva kultúry SR.

Koná sa pod záštitou podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka a ministra zahraničných vecí Srbskej republiky Ivana Mrkiča.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

DNES - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

DNES - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

DNES - 17:14Domáce

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom.

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

DNES - 16:02Domáce

Vládna koalícia zrušením účasti na okrúhlom stole v Prezidentskom paláci dokazuje, že nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, tvrdí hnutie Slovensko.

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.