• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
11°Bratislava

Špičkový mamograf v Nemocnici Malacky

  • 15:15 03.10.2013
  • BRATISLAVA
Špičkový mamograf v Nemocnici Malacky

Menej radiácie, okamžité snímky, vyššiu rozlišovaciu schopnosť a kratšie čakacie doby. To prináša nový moderný digitálny mamograf, ktorý pre svoje pacientky zakúpila Nemocnica Malacky. Mamograf bol umiestnený do nových priestorov a pacientky tak získali ďalšiu kabínku na prezliekanie, čím sa zvýšil ich komfort a znížil čas čakania na vyšetrenie.

Digitálny mamografický prístroj americkej firmy HOLOGIC – Lorad Selenia sa radí medzi špičku vo svojej triede. Snímky z vyšetrenia sú k dispozícií okamžite, jeho použitím sa tiež radikálne znížila už aj tak nízka radiačná záťaž, ktorú garantoval predchádzajúci mamograf. V priestoroch starej mamografie je teraz nová vyšetrovňa, do ktorej sa plánuje nákup nového USG prístroja, ktorý umožní v rámci diferenciálnej diagnostiky následné sonografické vyšetrenie prsníkov. Momentálne sa vykonáva 20 vyšetrení denne. Kapacita prístroja je však omnoho vyššia a bude využívaná postupne tak, ako bude pribúdať počet vyšetrení.

„Sme radi, že sme kúpou nového mamografu prispeli ku skvalitneniu vyšetrenia pre naše pacientky. Teraz už nemusia čakať na to, či sa snímky podarili. Majú ich hotové okamžite, čím ušetria aspoň 10-12 minút svojho času. Určite je teraz pre ne pohodlnejšie aj to, že môžu súčasne využívať dve kabínky na prezliekanie,“ priblížil pozitíva prístroja riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík.

V auguste sa začala skúšobná prevádzka s 10 až 12 vyšetreniami denne, aby sa personál oboznámil s prístrojom. Neskôr bola overovaná kapacita prístroja a počet vyšetrení zvýšený na 20. Presne na desiate výročie spustenia mamodiagnostického vyšetrenia prsníkov, 3. septembra, sa prevádzka stala oficiálnou. V rokoch 2011 až 2012 sa urobilo v priemere 3 500 mamografických vyšetrení, čím sme výrazne pomohli k prevencii a včasnej diagnostike onkologických ochorení prsníkov. O kvalitách týchto vyšetrení svedčí aj fakt, že do Nemocnice Malacky si chodia dať vyšetriť prsníky aj pacientky zo Senice, Skalice, Pezinka či z Bratislavy práve pre krátke čakacie doby na vyšetrenie.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

13:04 16.05.2024Tlačové správy

V obľúbenej online hre sa objavil legendárny vojak Švejk s hlasom herca Michala Holána.

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

6:29 10.05.2024Tlačové správy

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.