• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 9.5.2025Meniny má Roland
Bratislava

Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

  • 8:11 26.09.2021
  • Svet
Šťava z tejto zeleniny zlepšuje zdravie mozgu a krvný tlak

Pitie tejto zeleninovej šťavy dokáže výraze znížiť krvný tlak.

Pitie šťavy z červenej repy môže pomôcť zlepšiť zdravie mozgu a znížiť krvný tlak, uvádza výskum publikovaný v odbornom žurnále Redox Biology. Cviklová šťava je bohatá na anorganické dusičnany, podobne ako zeler, špenát, kapusta, fenikel, pór, petržlen, žerucha a šalát.

Dusičnan sa v ústach premieňa na oxid dusnatý, ktorý pomáha regulovať cievy a neurotransmitery. S vekom však ľudia produkujú menej oxidu dusnatého, čo súvisí s horším zdravím mozgu a vyšším krvným tlakom.

Vedci v štúdii dali 26 ľuďom vo veku 70 až 80 rokov dvakrát denne piť šťavu z červenej repy bohatú na dusičnany. V inom kontrolnom období pili placebo nápoj. Ukázalo sa, že keď pili šťavu z červenej repy, ich krvný tlak sa znížil v priemere o päť bodov. Prvá autorka štúdie Anni Vanhatalo uviedla:

"Sme skutočne nadšení z týchto zistení, ktoré majú dôležité dôsledky pre zdravé starnutie. Predchádzajúce štúdie porovnávali orálne baktérie mladých a starších ľudí a zdravých ľudí s tými, ktorí mali choroby, ale naša je prvá, ktorá týmto spôsobom testovala stravu bohatú na dusičnany.

Naše zistenia naznačujú, že pridanie potravín bohatých na dusičnany do stravy - v tomto prípade prostredníctvom šťavy z červenej repy - na iba desať dní môže podstatne zmeniť orálny mikrobióm (zmes baktérií) k lepšiemu. Dlhodobé udržiavanie tohto zdravého orálneho mikrobiómu môže spomaliť negatívne vaskulárne a kognitívne zmeny súvisiace so starnutím.“

Vedci skúmali, ako sa baktérie v ústach zmenili po doplnení šťavy z červenej repy. Ukázalo sa, že po cviklovej šťave sa zvýšilo množstvo baktérií spojených so znižovaním zápalu. Teraz sa vedci chcú pozrieť na ďalšie vekové skupiny. Ako uviedla Vanhatalo:

"Naši účastníci boli zdraví, aktívni starší ľudia so všeobecne dobrým krvným tlakom. Dusičnany v potrave im v priemere znížili krvný tlak a my sa zaujímame o to, či by sa to isté stalo aj v iných vekových skupinách a medzi ľuďmi s horším zdravím.

Spolupracujeme s kolegami z lekárskej fakulty University of Exeter na skúmaní interakcií medzi orálnymi baktériami a kogníciou, aby sme lepšie porozumeli tomu, ako by bolo možné použiť stravu na oddialenie poklesu kognitívnych funkcií vo vyššom veku.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, sci-news.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.