10 jedál, ktoré sabotujú vašu snahu udržať si silné a biele zuby

Niektoré inak zdravé potraviny vás prekvapia svojou agresivitou voči zubom a zubnej sklovine. Ak si chcete uchovať zdravý chrup, ich konzumáciu radšej obmedzte.
Správna starostlivosť o zuby začína ráno so zubnou kefkou v ruke a končí večer presne tak isto. Veľkú rolu v starostlivosti o zuby ale zohráva aj strava.
Zvlášť sladké jedlá a nápoje majú povesť najväčších škodcov sfarbenia zubov a kvality zubnej skloviny. Okrem nich si však treba dať aj na niekoľko ďalších potravín.
1. Žuvacie cukríky
Foto: etorres/Shutterstock.com
Žuvacie cukríky sa ľahko lepia na zuby, čo je tiež dôvod, prečo sa z nich ťažko odstraňujú. Ak zostanú prilepené na zube niekoľko hodín, začnú sa v okolí tvoriť baktérie, ktoré narúšajú zub. Cukríky okrem toho obsahujú množstvo cukru, ktorý je sám osebe škodlivý.
2. Citróny
Citrusové ovocie obsahuje veľa vitamínu C, ktorého prospešné vlastnosti sú nepopierateľné, ale zároveň sa v ňom nachádza kyslá šťava, ktorá prispieva k rýchlemu hnitiu zubov.
3. Paradajky
Je to možno nečakané, ale aj pri jedení paradajok sa zuby stretávajú s kyslosťou. Najväčšou hrozbou sú čerstvé paradajky - po ich skonzumovaní by ste si mali ústa vypláchnuť čistou vodou. Varené alebo inak spracované paradajky zubom až tak neškodia.
4. Biele pečivo
Rafinované sacharidy si so zubmi veľmi nerozumejú. Počas žutia enzýmy v slinách premieňajú škrob v pečive na cukor, ktorý môže zafarbiť alebo poškodiť zub. Ak sa dá, voľte radšej celozrnnú verziu.
5. Pukance
Foto: Glevalex/Shutterstock.com
Ak ste už jedli pukance, určite viete, že drobné časti kukurice sa rady zachytávajú medzi zubmi. Niekedy sa nedarí dostať ich odtiaľ aj niekoľko dní, a tak sa nemôžete diviť, že v takejto situácii sa pri ďasnách rýchlo množia baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. Nevypukanú kukuricu by ste nemali jesť vôbec, pretože môže zvonku nalomiť či odštiepiť aj zdravý zub.
6. Lesné plody
Čučoriedky, maliny a jahody sú vysoko pigmentované, čo sa pri častej konzumácii podpíše aj na farbe vašich zubov. Tento efekt môžete redukovať jedine umytím zubov pred ich jedením, aby ste tak ochránili sklovinu.
7. Káva
Káva obsahuje veľké množstvo kyseliny trieslovej, ktorá nielenže rozkladá sklovinu, ale je známa aj tým, že farbí zuby. Ak pijete kávu každý deň, počítajte s tým, že sa dočkáte trvalého stmavnutia zubov.
8. Tvrdé cukríky
Ak siahate po cukríkoch, keď vás prepadne chuť na sladké, majte sa na pozore pred poškodením zubov. Farbivá, ktoré obsahujú, dokážu neraz zafarbiť zuby. Ich hryzenie okrem toho môže zuby poškodiť.
9. Karamelizované omáčky
Foto: Vladislav Noseek/Shutterstock.com
Omáčky a všetky pochutiny, ktoré sa pripravujú roztápaním cukru, sú pohromou pre zdravý chrup. Sú lepkavé a ťažko sa odstraňujú z medzier medzi zubami. Neraz podporujú množenie baktérií pri zuboch.
10. Mango
Prekvapení? Tak, ako citrusy, aj mango obsahuje kyslú šťavu, ktorá dokáže preniknúť cez ochrannú vrstvu zubu. Toto ovocie má tiež vysokú koncentráciu pigmentov, ktoré dokážu zmeniť odtieň zubov.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.