Ako vplýva mlieko na cholesterol a cukrovku

Genetické dôkazy odhalili vplyv konzumácie mlieka na kardiovaskulárne ochorenia a cukrovku 2. typu.
Podľa rozsiahlej štúdie na vzorke 2 miliónov ľudí ani vysoký príjem mlieka nezvyšuje hladinu cholesterolu. Tí, ktorí pili mlieko každý deň, mali v skutočnosti nižšie hladiny zlého (LDL) cholesterolu ako tí, ktorí nepili mlieko. Vyšší príjem mlieka bol navyše spojený so 14-percentným znížením rizika srdcových chorôb a 11-percentným znížením rizika cukrovky 2. typu.
Zvýšená konzumácia mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tukov môže kvôli ich obsahu nasýtených tukov mať negatívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Nasýtené tuky sú spojené s vysokou hladinou cholesterolu v krvi a rizikom kardiovaskulárnych ochorení (KVO). Niekoľko štúdií však zistilo, že konzumácia mlieka a nízkotučných mliečnych výrobkov vedie k nižšej hladine cholesterolu a menšiemu riziku KVO.
Štúdia publikovaná v akademickom žurnále International Journal of Obesity skúmala vplyv príjmu mlieka na kardio-metabolické riziko (rizikové faktory vzniku kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky) pomocou genetického prístupu sledovaním variantu génu pre laktázu.
Laktáza je tráviaci enzým, ktorý štiepi laktózu, cukor obsiahnutý v mlieku a mliečnych výrobkoch. Enzým je kódovaný génom laktázy. Tím zistil, že ľudia, ktorí pijú väčšie množstvo mlieka, majú genetické variácie, ktoré trávia laktózu. Profesor Vimal Karani, hlavný autor štúdie, uviedol:
„Zistili sme, že účastníci s genetickou variáciou, ktorú sme spájali s vyšším príjmom mlieka, mali vyššie BMI, telesný tuk, ale čo je dôležité, mali nižšiu hladinu dobrého a zlého cholesterolu.
Zistili sme tiež, že u osôb s touto genetickou variáciou bolo významne nižšie riziko srdcových chorôb. To všetko naznačuje, že zníženie príjmu mlieka nemusí byť potrebné na prevenciu kardiovaskulárnych chorôb.“
Dôvody, prečo vysoký príjem mlieka nespôsobuje zvýšený cholesterol v krvi:
- Vápnik a laktóza v mlieku ovplyvňuje metabolizmus tukov.
- V porovnaní s inými mliečnymi potravinami má mlieko nízky obsah tuku. No na to, aby si aj ľudia s intoleranciou laktózy doplnili vápnik, zvyknú jesť mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, ktoré síce lepšie strávia, ale obsahujú vyššie množstvo cholesterolu.
- Príjem vápnika z potravín, ako je mlieko, zvyšuje vylučovanie žlčových kyselín, a tak spôsobuje, že cholesterol v pečeni vytvára žlčové kyseliny, čo vedie k zníženiu hladiny cholesterolu.
- Črevná mikrobiálna fermentácia nestráviteľných sacharidov, ako je laktóza, môže ovplyvniť produkciu cholesterolu a spôsobiť jeho pokles.
Spoluautor štúdie Karani Santhanakrishnan Vimaleswaran uviedol:
„Štúdia určite ukazuje, že konzumácia mlieka nie je významným problémom rizika kardiovaskulárnych chorôb, aj keď u konzumentov mlieka došlo k malému zvýšeniu BMI a telesného tuku.
V štúdii však poznamenávame, že zostáva nejasné, či je to obsah tuku v mliečnych výrobkoch, ktorý prispieva k nižšej hladine cholesterolu, alebo je to spôsobené neznámym „mliečnym faktorom“.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.