• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
21°Bratislava

Zbavte sa diét a vlčieho hladu

  • 10:29 24.09.2013
  • BRATISLAVA
Zbavte sa diét a vlčieho hladu

Stravovanie a zdravý životný štýl patria k témam, ktoré rezonujú spoločnosťou i médiami.

Nečudo, veď medzi nami je veľa takých, ktorí bojujú s nadváhou a pridruženými zdravotnými problémami. Iní ľudia zase o stravovaní veľa študujú, pretože si chcú svoju postavu i zdravie udržať. Či už patríte do prvej alebo do druhej skupiny, som presvedčený, že vám vieme pomôcť. Stačí, ak dodržíte základnú podstatu životného štýlu Update. Ako prvý krok navrhujem prečítať si knižku „Norbiho tajomstvo po novom“, ktoré vám pomôže pochopiť Update podstatu. Okrem iného v nej nájdete aj kopec receptov, ako si zdravo a chutne navariť.

Nestrácajte čas diétami

Diéty nie sú riešením. Strieda ich jo-jo efekt, ku ktorému dochádza preto, lebo sa opäť vrátite k tej istej strave, od ktorej ste pribrali aj naposledy. Ak sa chcete z bludného kruhu diét vymaniť, musíte spraviť dve veci: pochopiť váš metabolizmus a hlavne nejesť také výrobky, ktoré obsahujú rýchlovstrebateľné sacharidy- pridaný cukor, múku či škrob. Zo začiatku sa vám to bude zdať nemožné, keďže som presvedčený, že práve tieto potraviny milujete a dennodenne ich konzumujete. Bohužiaľ, nie ste jediní, kto ste presvedčení, že sú to úplne bežné a zdravé potraviny. Takmer všetci ich konzumujú, a to aj vďaka marketingu a reklame, ktoré o nich hovoria len to najlepšie (budete od nich rýchlejší, silnejší, mladší, ba dokonca zdravší!). Sú to každodenné potraviny, a preto tomu ťažko veriť, že nám neprospievajú!

Je možné, že z týchto potravín konzumujete práve tie najkvalitnejšie a najlepšie značky. Vo väčšine prípadov však nimi svojmu zdraviu nepomáhate!

Kvalitný bio hnedý cukor či bio múka totiž pôsobia na váš organizmus rovnako ako aj menej kvalitný a komerčný cukor a bežná hladká či celozrnná múka.

Problematické sacharidy

Na to, aby ste pochopili, kde je problém, musíte do problematiky načrieť trochu hlbšie.Naše telo nedokáže spracovať veľké množstvo rýchlovstrebateľných sacharidov, ktoré sa hojne nachádzajú práve v bežných potravinách. To množstvo sacharidov, ktoré priemerný človek skonzumuje, sa dá kompenzovať len vrcholovým športom, a to ešte vôbec nemusí znamenať, že zostanete zdraví bez vedľajších účinkov! 

Cukor – glukózu však potrebujeme. Bez glukózy nedokážeme existovať, je totiž prvoradým energetickým zdrojom nášho tela. To si ju však dokáže vyrobiť takmer zo všetkého organického, čo zjeme, ba dokonca aj z vlastného telového tuku, čo je aj podstatou chudnutia. 

Ak zjete napr. jablko či také isté množstvo cukru, aké sa v ňom nachádza, to nie je to isté! V jablku je celý komplex cukrov, minerálov, vitamínov, vlákniny atď., ktoré v tomto spojení pôsobia na náš organizmus úplne prirodzene. 

Také isté množstvo kryštálového cukru však veľmi ľahko spôsobí výkyvy metabolizmu s následkom vlčieho hladu. Keď máme vysokú glykémiu (následkom  konzumácie rýchlovstrebateľných sacharidov), uvoľňuje sa nadmerné množstvo inzulínu, ktorý toto množstvo cukru odnáša priamo do tukov. Nielen, že ste pribrali, ale vaša hladina krvného cukru klesla a telo je opäť v kritickom stave. 

V krvi je nedostatok cukru a z mozgu dostávate informáciu „hlad“. Opäť siahate po jedle napriek tomu, že ste ešte ani zďaleka nespálili energiu (glukózu), ktorú ste prijali v poslednom jedle. Tomuto ja hovorím umelo generovaný hlad!

Ing. Ivan Gallo

špecialista na zdravé stravovanie - Norbi Update

Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.