Dve porcie týchto rýb chránia pred cukrovkou 2. typu

Tento druh ryby obsahuje živiny, ktoré môžu zabrániť cukrovke typu 2 a znížiť riziko srdcových chorôb.
Konzumácia sardiniek najmenej dvakrát týždenne môže chrániť ľudí s prediabetom pred vznikom cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych chorôb. Tučné ryby, vrátane sardiniek, sú vynikajúcim zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a krvný tlak.
Podľa štúdie publikovanej v akademickom žurnále Clinical Nutrition obsahujú sardinky veľké množstvo výživných látok, ako je taurín, vitamín D, vápnik, fluór a omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), ktoré môžu zastaviť alebo oddialiť rozvoj cukrovky 2. typu. Taurín je aminokyselina prítomná v mastných rybách, ktorá má hypoglykemický účinok (znižuje hladinu cukru v krvi).
Prvá autorka štúdie Diana Díaz-Rizzolo uviedla, že sardinky sú bežne dostupné, bezpečné a pomáhajú predchádzať vzniku cukrovky 2. typu. Vďaka novým zisteniam, by ich lekári mali odporúčať pacientom počas lekárskych prehliadok.
Stačí 200 gramov sardiniek do týždňa
V tejto štúdii 152 dospelých s prediabetesom (hladiny glukózy v krvi medzi 100 - 124 mg / dl) jeden rok dodržiavali výživový program na prevenciu cukrovky.
Boli rozdelení do dvoch skupín s rovnakou stravou, ale iba skupina so sardinkami konzumovala každý týždeň 200 gramov sardiniek (dve plechovky sardiniek v olivovom oleji). Účastníci konzumovali sardinky s kosťami a kožkou, pretože obsahujú množstvo vápniku a vitamínu D.
Po jednom roku sa u 22 percent účastníkov v kontrolnej skupine vyvinula cukrovka, zatiaľ čo v skupine so sardinkami zostalo len 8 percent vysoko zraniteľných voči diabetu 2. typu.
Skupina so sardinkami tiež mala zvýšený „dobrý“ cholesterol (HDL), znížené triglyceridy, znížený krvný tlak, znížený index inzulínovej rezistencie a zvýšený adiponektín (bielkovinový hormón dôležitý pre odbúravanie glukózy a tukov). Díaz-Rizzolo dodala:
„S pribúdajúcim vekom môžu reštriktívne diéty (pokiaľ ide o kalórie alebo skupiny potravín) pomôcť zabrániť vzniku cukrovky. Výsledky nás však vedú k presvedčeniu, že rovnako významný preventívny účinok by sme mohli dosiahnuť aj u mladšej populácie. “
Ryby sú lepšie ako doplnky stravy
Zdá sa, že pravidelná konzumácia sardiniek má ochranný účinok proti cukrovke, čo však neplatí pre doplnky výživy. Naše telo získava taurín, omega-3, vápnik, vitamín D a ďalšie výživné látky zo zdravej vyváženej stravy, ktorá obsahuje mastné ryby, ale doplnky s týmito mikroživinami nemusia mať rovnaký účinok.
Díaz-Rizzolo vysvetlila, že mikroživiny môžu hrať zásadnú úlohu pri prevencii a liečbe mnohých ochorení, no účinok je zvyčajne spôsobený synergiou medzi nimi a potravinami, v ktorých sa nachádzajú
„Sardinky budú mať preto ochranný prvok, pretože sú bohaté na vyššie uvedené živiny, zatiaľ čo živiny prijímané izolovane vo forme doplnkov nebudú fungovať v rovnakom rozsahu,“ dodala.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.