Espresso alebo bez kofeínu? Vaše gény naznačujú, akú kávu pijete

Genetika hrá istú úlohu pri výbere kávy.
To, či máte radi kávu a aký druh pijete, v skutočnosti súvisí so zdravím vášho srdca. Vedci z univerzity v Južnej Austrálii tvrdia, že existujú genetické dôkazy o tom, že kardiovaskulárne zdravie ovplyvňuje konzumáciu kávy. Tieto zistenia publikovali vo vedeckom časopise The American Journal of Clinical Nutrition.
Ich štúdia s viac ako 390 000 ľuďmi odhaľuje, že rôzne hodnoty krvného tlaku a srdcového rytmu majú tendenciu odrážať to, ako pacient prijíma kávu. Konkrétne účastníci s vysokým krvným tlakom, angínou alebo nepravidelným srdcovým rytmom s väčšou pravdepodobnosťou pili menej kávy. Títo pacienti tiež majú tendenciu uprednostňovať kávu bez kofeínu, alebo sa v niektorých prípadoch káve úplne vyhýbajú.
Vedci tvrdia, že tieto preferencie ukazujú, ako ľudská genetika reguluje spotrebu kofeínu na ochranu tela. "Ľudia si podvedome samoregulujú bezpečnú hladinu kofeínu na základe toho, aký vysoký majú krvný tlak, a je to pravdepodobne výsledkom ochranného genetického mechanizmu,“ uviedla vedúca štúdie Elina Hyppönen.
To znamená, že niekto, kto pije veľa kávy, má pravdepodobne väčšiu genetickú toleranciu voči kofeínu. Na druhú stranu ľudia, ktorí kávu nepijú alebo pijú bezkofeínovú, môžu zle reagovať na kofeín a sú vystavení riziku vysokého krvného tlaku.
Vaše telo vie, kedy je čas prestať piť kávu
Vedci analyzovali údaje z UK Biobank a skúmali spotrebu kávy každého pacienta a porovnávali ju s hladinami systolického a diastolického krvného tlaku a srdcového rytmu. Spolu s typom kávy aj jej množstvo naznačuje zdravie srdca. Hyppönen dodáva:
„Či už pijeme veľa kávy, trochu alebo sa úplne vyhýbame kofeínu, táto štúdia ukazuje, že naša genetika nás riadi pri rozhodovaní o ochrane nášho kardio zdravia. Ak vám vaše telo hovorí, aby ste nepili tú šálku kávy navyše, pravdepodobne za tým existuje dôvod. Počúvajte svoje telo.“
Predchádzajúce štúdie o káve majú tendenciu poskytovať zmiešané výsledky týkajúce sa jej vplyvu na srdce. Niektoré správy poukazujú na to, že príliš veľa latte a cappuccín je zdraviu škodlivých. Iní výskumníci však zistili, že pitie najmenej troch šálok kávy denne znižuje riziko infarktu aj mozgovej príhody.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.