Viscerálny tuk: Najhorší druh potravín, ktoré vo veľkom podporujú jeho ukladanie

Viscerálny tuk nie je vždy na prvý pohľad viditeľný, no keďže sa ukladá v blízkosti dôležitých orgánov, je oveľa nebezpečnejší ako iné formy telesného tuku. Tieto potraviny najviac podporujú jeho tvorbu a ukladanie.
Viscerálny tuk je druh telesného tuku, ktorý sa ukladá v oblasti brušnej dutiny v blízkosti orgánov. Jeho prítomnosť zhoršuje trávenie a zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky.
Keďže sa viscerálny tuk nachádza v blízkosti životne dôležitých orgánov, je tiež považovaný za jeden z najnebezpečnejších druhov telesného tuku. Je preto dôležité starať sa o to, aby ste ho v organizme mali čo najmenej. K dosiahnutiu tohto cieľa vám pomôže aj vhodná strava.
Tvorbu viscerálneho tuku podľa vedcov najviac podporujú sladené jedlá a nápoje. Sladidlá sa pridávajú do produktov preto, aby zlepšili ich chuť. Medzi klasické príklady patrí aj fruktóza, kukuričný sirup, trstinový cukor a agáve. Obsahuje ich tiež väčšina alkoholických nápojov.
Nadmerná konzumácia cukru vedie k priberaniu, pretože obsahuje množstvo kalórií a poskytuje len málo živín. Aj preto sa zvykne hovoriť, že sladké potraviny a nápoje obsahujú „prázdne kalórie“. Dve polievkové lyžice často využívaného kukuričného sirupu napríklad obsahujú až 120 kalórií.
Štúdia zverejnená na stránke Science Daily bližšie popisuje, akým spôsobom nám škodí nadmerná konzumácia sladkého, a teda aj rast viscerálneho tuku.
„Viscerálny tuk ovplyvňuje funkciu hormónov a hrá dôležitú rolu pri inzulínovej rezistencii, ktorá zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a srdcových ochorení,“ uvádza štúdia
Konzumácia značného množstva sladidiel v strave tiež vedie k chronickému zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k hyperglykémii. Tá spolu s inzulínovou rezistenciou nakoniec prispieva k ukladaniu tuku v oblasti brucha.
Ďalšou nevýhodou jedál s vysokým obsahom cukru je, že väčšinou obsahujú len malé množstvo vlákniny, ktorá dodáva pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla. Koláče, sušienky, zmrzlina, cukríky, malinovky a ďalšie potraviny z tejto kategórie tiež nedisponujú množstvom bielkovín a živín nevyhnutných pre kontrolu hladiny krvného cukru.
Zbaviť sa nahromadeného viscerálneho tuku vám pomôžu najmä jedlá bohaté na rozpustnú vlákninu. Hovoríme najmä o ovocí, zelenine a strukovinách. Ďalším dôležitým faktorom je pravidelný pohyb.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.