Tieto prídavné látky v potravinách ovplyvňujú váš imunitný systém a účinok vakcíny

Potravinová zložka dokáže škodiť imunitnému systému a tiež imunitnej odpovedi na vakcínu.
Konzervant používaný v širokej škále potravín a látka na potravinárskych obaloch môžu poškodiť imunitný systém a znížiť imunitnú odpoveď na vakcíny.
Terciárny butylhydrochinón (TBHQ), tiež známy ako E319, je schválená prísada používaná na predĺženie trvanlivosti spracovaných potravín. Nájdeme ho v olejoch, spracovaných alebo mrazených druhoch mäsa, instantných rezancoch, pekárenských výrobkoch, krekroch, cereáliách a mnohých ďalších potravinách. V najvyššej koncentrácii je povolené ho používať v mrazených rybích výrobkoch.
Perfluórované a polyfluorované alkylované látky (PFAS) sa používajú sa na obaloch potravín (potravinové fólie, plastové obaly, tašky a škatule), pričom môžu unikať do jedla a nápojov.
Štúdia publikovaná v akademickom časopise International Journal of Environmental Research and Public Health hodnotila toxicitu a zdravotné riziká TBHQ a PFAS u ľudí a zvierat. Výsledky ukázali, že TBHQ a PFAS môžu poškodiť imunitný systém.
Vzhľadom na pandémiu koronavírusu je toto zistenie obzvlášť znepokojujúce. Olga Naidenko, prvá autorka štúdie, povedala:
„Pandémia zamerala pozornosť verejnosti a vedy na faktory prostredia, ktoré môžu mať vplyv na imunitný systém. Pred pandémiou sa chemickým látkam, ktoré môžu poškodiť obranu imunitného systému pred infekciou alebo rakovinou, nedostala dostatočná pozornosť úradov verejného zdravotníctva. V záujme ochrany verejného zdravia sa to musí zmeniť.“
Predchádzajúce štúdie naznačujú, že aktivita TBHQ bráni produkcii proteínov imunitných buniek, znižuje účinnosť chrípkových vakcín a zvyšuje riziko potravinových alergií.
Vyššie hladiny PFAS môžu poškodiť imunitné funkcie, čo má za následok nižšiu odolnosť voči chorobám alebo vyššie riziko infekcií. Vysoké hladiny PFAS súviseli s astmou a potravinovými alergiami u dospievajúcich.
Ďalšia štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále PLOS One tiež zistila súvislosť medzi zvýšenými hladinami PFBA v krvi a zvýšeným rizikom závažného priebehu COVID-19.
Mnoho prídavných látok v spracovaných potravinách môže zvýšiť riziko hormonálnej nerovnováhy, rakoviny a poškodenia nervového systému.
Vedci svojim výskumom upozorňujú na nedostatočnú reguláciu potravín, pričom úrady často umožňujú výrobcom rozhodnúť sa, aké chemikálie sú bezpečné na konzumáciu.
Potraviny a nápoje je možné vyrábať bez ktorejkoľvek z týchto škodlivých prísad a pri balení potravín by sa mal uplatňovať bezpečnejší prístup.

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov
Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov.

Účinky kolagénu: Toto sa stalo ľuďom, ktorí jedli tyčinky s kolagénom
Vedci sa pozreli na vplyv tyčiniek s obsahom kolagénu na redukciu hmotnosti.

Kardiológ upozorňuje: 6 vecí, ktoré musíte urobiť predtým, ako vám začne zlyhávať srdce
Lekár odhalil 5 prekvapivých faktorov pre dlhší život.

Pacientka upozorňuje na skrytý príznak rakoviny mozgu: Toto som ignorovala od detstva
Mladá žena ignorovala príznaky celé desaťročie.

Negatívne následky Ozempicu: Štúdia zistila vážne riziká užívania liekov na chudnutie
Populárne lieky na chudnutie majú vážne vedľajšie účinky.