• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

9 nechutných zložiek v potravinách, o ktorých ste netušili

  • 20:22 06.11.2017
  • Bratislava
9 nechutných zložiek v potravinách, o ktorých ste netušili

Aj keď zvyknete čítať etikety na potravinách, možno ani netušíte, odkiaľ niektoré zložky v skutočnosti pochádzajú. Ľahko môžete natrafiť na zložky vyrobené z hmyzu či dokonca bobra.

Každý deň sa objavujú nové správy o rôznych škodlivých potravinách, ktoré kontrolóri sťahujú z trhu. No v potravinách sa okrem cudzích predmetov či nadlimitných reziduí nachádzajú aj iné zložky s pochybným pôvodom. Alex Kann z Community Channel odhalil niekoľko nechutných zložiek, ktoré sa bežne nachádzajú v potravinách a ani o tom nevieme.

Tu je deväť nechutných potravinových zložiek, ktoré možno bežne konzumujete a ani o tom netušíte:

1. Sekrét z bobrej análnej žľazy

Castoreum je prísada vyrobená zo sekrétov análnych žliaz bobrov. Používajú ho na označenie svojho územia a priťahujú ním potenciálnych partnerov. V potravinách sa používa v sladkých vanilkových, jahodových a malinových príchutiach v nápojoch a sladkostiach. O tejto zložke ste predtým pravdepodobne netušili, pretože sa zvykne označovať ako “prírodné ochucovadlo”.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Podľa befoodsmart.com sa sekréty z bobrích žliaz vyskytujú v alkoholických nápojoch, pečive, mrazených mliečnych výrobkoch, žuvačkách, sladkostiach, mäsových výrobkoch, pudingu, želatíne, zmrzline, vanilkovej či malinovej príchuti.

2. Vlasy

L-cysteín je aminokyselina - stavebný kameň vašich vlasov. Používa sa však aj na predĺženie trvanlivosti pečiva a výrobkov z múky. Často sa získava z prasacej srsti a kačacieho peria, no dávajte si pozor pri pobyte v USA - tam sa často vyrába z ľudských vlasov. Našťastie pre nás, táto praktika bola v EÚ zakázaná.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Pizza, pečivo, fast food

3. Nemrznúca zmes

Propylénglykol sa používa ako zvlhčovadlo označené ako E1520. No okrem potravín sa používa napríklad aj ako hlavná zložka nemrznúcej chladiacej zmesi. Pre zvieratá môže byť dokonca vysoko toxický.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Propylénglykol sa používa ako zvlhčovadlo, zahusťovadlo a ako zosilňovač chuti v mrazených mliečnych dezertoch a pečive. Nachádza sa tiež vo farbách, plastoch, nemrznúcich zmesiach.

4. Chrobáky

Košenila alebo karmín je potravinárske farbivo, ktoré sa vyrába varením alebo sušením samičiek červca nopálového, ktorý žije na rôznych druhoch sukulentov. Karmín sa uvádza ako prírodné farbivo, alebo je označené ako E120.

5. Drevo

Celulóza, ktorú často vidíme uvedenú ako "vlákninu", je možné získať z drevnej buničiny a bavlny. Používa sa napríklad do baleného chleba na zníženie obsahu tuku. Keď si nabudúce zakúpite tortily, pozrite sa na zoznam zložiek.

6. TBHQ

Terciárny butylhydrochinón je konzervačná látka v obľúbených pochúťkach s vysokým obsahom tuku. Je to účinný antioxidant a konzervant, ktorý bráni tomu, aby sa tuky pokazili, ničí baktérie a plesne. Zároveň sa spája s rakovinou močového mechúra. V niektorých krajinách je zakázaný, no v potravinách sa uvádza ako E319. Používa sa aj pri výrobe bionafty a laku.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Krekry, rezance, fast food a mrazené jedlá. V najvyššej koncentrácii je povolené ho používať v mrazených rybích výrobkoch.

7. Vosk

Karnaubský vosk sa používa na leštenie áut, no rovnaký lesk dokáže dodať aj vašim sladkostiam. Získava sa z listov brazílskej palmy a vďaka nemu sú potraviny lákavo lesklé a žiarivé.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Polevy, gumené cukríky a lak na topánky.

8. Spomaľovač horenia

Brómovaný rastlinný olej (E443) je umelý stabilizátor, ktorý sa vyrába z viacerých olejov. Používa sa ako spomaľovač horenia v niektorých plastoch a nábytku. No nájdeme ho aj v citrusových sýtených nápojoch, kde zabraňuje oddeľovaniu dochucovadiel, aby nevyplávali na hladinu. Priveľa tejto chemikálie môže spôsobiť otravu brómom.

V roku 2014 spoločnosti Coca Cola a Pepsi sľúbili, že prestanú do svojich nápojov pridávať túto zložku v reakcii na online petíciu, ktorú vypísala Američanka Sarah Kavanagh.

9. Umelé karamelové farbivo

Umelý karamel (E510) sa vyrába z viacerých chemikálií a dodáva potravinám zlatisto-hnedú farbu. Často ho nájdete v pečive či dokonca mäse. Prináša však celý rad nežiadúcich účinkov vrátane zažívacích problémov a v USA bolo jeho použitie v kolových nápojoch zakázané, pretože môže tvoriť karcinogény.

V snahe dodržiavať zdravé stravovanie by sme sa mali zameriavať na konzumáciu čerstvých produktov, ako je ovocie a zelenina. Najjednoduchším pravidlom, ako sa vyhnúť spracovaným potravinám, je nekonzumovať jedlá, pri ktorých nerozumieme ich zloženiu.

Zdroj: Info.sk, TM, mirror.co.uk, befoodsmart.com, change.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.